O alimentatie echilibrata, bogata în fructe si legume, cereale, peste
si nuci, mentine colesterolul la un nivel normal. Ideal este sa ai
colesterolul total sub 200, colesterolul „rau“ sub 110, iar colesterolul
„bun“ peste 35. Iata cateva alimente de ajutor.
Soia
Semintele si produsele facute din soia (tofu,
laptele de soia) pot reduce colesterolul. 25 de grame pe zi sunt
suficiente. Atentie! Daca ai predispozitie pentru cancer de san sau
prostata, evita aceste produse. Acestea contin fitoestrogeni care
actioneaza similar cu cei produsi de organism si se pare ca hranesc
anumiti hormoni care tin de tumori.
Fulgii de ovaz
Acestia contin fibre solubile care reduc colesterolul „rau“.5-10
grame de fibre solubile pe zi sunt ideale pentru a-l scadea. Mai poti
gasi fibre solubile si în fasole, mere, pere, orz si prune.
Acizii grasi omega 3
Sunt considerati cei mai buni acizi grasi si îi poti gasi în peste
(somon, halibut si ton), nuci si seminte de in si suplimente alimentare.
120 de grame de somon ofera aproape 3 grame de acizi omega 3, iar 2
linguri de seminte de in 3,5 gr. Pe langa scaderea colesterolului sunt
minunati daca ai probleme cu inima pentru ca reduc presiunea sangelui si
riscul coagularii. Asociatia American Heart recomanda minim doua portii
de peste pe saptamana.
Migdalele
Studiile au aratat ca un sfert de pahar de migdale pe zi pot scadea
nivelul colesterolului „rau“ cu pana la 4,4 procente. Migdalele contin
acizi monosaturati, dar si calorii, asa ca nu abuza si alege-le în
varianta uscata, fara ulei.
Uleiul de masline
Bogat în antioxidanti, uleiul de masline este ideal în lupta cu
colesterolul marit. Foloseste 2 linguri de ulei pe zi, în locul altor
tipuri de grasimi, pentru a avea o inima sanatoasa. Foloseste-l la
salate sau ca înlocuitor al untului, dar nu uita ca e bogat în calorii.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu