Ca orice altă parte din corp, părul are nevoie de o varietate de
substanţe nutritive pentru a creşte sănătos. Substanţele hrănitoare
ajung mai întâi la ţesuturile esenţiale, precum muşchii şi organele, de
aceea este important să avem un aport crescut de alimente bogate în
substanţe nutritive pentru a ne ajuta că o parte dintre acestea ajung şi
la păr
Mai jos aveţi lista substanţelor nutritive care protejează părul şi previne apariţia calviţiei.
1. Acizii graşi omega-3
Acizii graşi nu sunt buni doar pentru creier ci şi pentru păr. Aceste
substanţe nutritive esenţiale ajung atât la firele de păr, cât şi la
membranele din scalp, hrănind foliculii şi promovând creşterea sănătoasă
a părului. În plus, ei adaugă părului elasticitate şi rezistenţă. Dar,
cum corpul nu poate produce acizi graşi omega-3, trebuie să ne asigurăm
singuri de existenţa lor, adoptând dieta potrivită.
Obţinem acizii graşi din: seminţe de in, nuci, somon, ton, varză, varză de Bruxelles, ulei de rapiţă etc.
2. Zincul
Zincul încurajează creşterea şi repararea ţesuturilor degradate, ajutând
scalpul şi părul să fie sănătoase. De asemenea, el are rol şi în
reglarea hormonilor, fiind implicat şi în buna funcţionare a glandelor
sebacee de la nivelul scalpului.
Obţinem zincul din: năut, germeni de grau, stridii, carne de vită, ficat de viţel, friptură de vită.
3. Proteinele
În mare parete, părul este alcătuit din proteine. Aşadar, dacă nu
consumăm suficiente proteine, adică o cantitate destul de mare de care
să beneficieze atât muşchii, cât şi părul, s-ar putea să avem bicepşi
bine dezvoltaţi, dar să suferim de calviţie.
Cele mai bune surse de proteine sunt: iaurtul grecesc, varza, alunele, puiul, curcanul, gălbenuşul de ou, mazărea, tofu, lintea etc.
4. Fierul
Pentru o circulaţie sănătoasă este nevoie să ne asigurăm că avem un
aport suficient de fier. Acesta ajută sângele să circule eficient la
toate celulele din corp. Atunci când nu beneficiem de suficient fier,
corpul nu poate transporta un nivel normal de oxigen către scalp şi
astfel procesul de creştere a firelor de păr sănătoase este afectat.
Ce trebuie să consumăm pentru a ne asigura că beneficiem de suficient fier? Răspunsul este: legume cu frunze verzi, cereale integrale, carne roşie, carne de curcan, gălbenuş de ou, midii, stridii, etc.
5. Vitaminele A şi C
Ambele vitamine contribuie la producţia de sebum, substanţa uleioasă
eliminată de foliculii de păr şi care previne ruperea părului. În plus,
vitamina C creşte cantitatea de fier.
Deşi, o cantitate moderată de vitamina A este benefică pentru sănătatea
podoabei capilare, consumată în exces ea poate avea efecte adverse,
susţine Bauman, care subliniază că aportul zilnic al acestei substanţe
nutritive ar trebui să fie de 5.000 IU pe zi.
Vitamina A şi C pot fi obţinute din consumul următoarelor alimente: broccoli, cartofi dulci, dovleac, spanac etc.
6. Magneziul
Magneziul este al patrulea cel mai abundent mineral din corp, fiind
necesar pentru mai bine de 300 de reacţii biochimice. Însă, oamenii de
ştiinţă de la Medical University of South Carolina au indicat că
majoritatea oamenilor nu au suficient magneziu în organism. Unul dintre
efectele secundare are insuficienţei de magneziu este pierderea
părului.
Magneziul poate fi extras din: migdale, spanac, caju, linte, orez brun etc.
7. Seleniul
Seleniul ajută corpul să producă selenoproteină, care le rândul ei
reglează mecanismul reproducător, metabolismul, sinteza ADN şi
imunitatea. În plus, seleniul stimulează foliculii de păr şi încurajează
creşterea părului.
Consumul de nuci de Brazilia, ton, sardine şi creveţi ne asigură un aport potrivit de seleniu.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu