Ceaiurile detoxifiante au o importanta majora dupa o perioada de exces alimentar, pentru ca ajuta la reducerea senzatiei de balonare si a retentiei de apa. De asemenea, asocierea cu un regim alimentar echilibrat, bogat in legume, fructe si cu un aport scazut de proteine si grasimi de
origine animala contribuie la reducerea stresului la care e supus
sistemul digestiv in perioada zilelor cu mese copioase. Iata
recomandarile specialistului in nutritie Cori Gramescu!
Ceaiul de anghinare e foarte bun daca stii ca ai mancat prea multe
grasimi de origine animala. Anghinarea este folosita de sute de ani
pentru a usura suferinta hepatica, iar ceaiul de anghinare poate fi
consumat dupa mese copioase, pentru ca ajuta activitatea vezicii
biliare. Sunt totusi cateva precautii legate de acest ceai. Persoanele
alergice la musetel au un risc crescut sa fie alergice si la anghinare,
iar cei care au pietre la fiere ar trebui sa consume ceaiul doar cu
acordul medicului.
Ceaiul de dafin cu musetel si menta e un remediu bland pentru
reducerea senzatiei de balonare. Pentru a-l prepara, trebuie sa
folosesti pentru doua cani de apa o frunza de dafin, o masura de musetel
si una de menta. Se poate consuma zilnic, in situatia in care resimti o
stare neplacuta, dupa mesele imbelsugate.
Ceaiul de verbina si rozmarin proaspat este de secole aliatul
francezilor dupa o masa copioasa. Alege plantele verzi (se gasesc in
magazinele alimentare, cel mai adesea, in raioanele cu condimente) si
adauga o cana de apa clocotita peste 2-3 frunze de rozmarin si verbina.
Acopera si lasa 2-4 minute la infuzat, pana cand apa devine usor
verzuie. Se consuma neindulcit, fiind un excelent digestiv. Înlatura si
senzatia de greata.
Ceaiul de ghimbir si lamaie este un tonic excelent, ajutand la
detoxifierea organismului. La preparare se poate folosi si ghimbir
proaspat, in acest caz ceaiul fiind foarte aromat si concentrat. Pentru o
detoxifiere puternica trebuie sa adaugi si ceai de papadie. Foloseste
doua masuri de ceai de papadie si doua linguri de rondele de ghimbir
peste care adauga trei cani de apa clocotita. Lasa la infuzat 3-5
minute, apoi inca 10 minute la racit. Cand temperatura apei a scazut sub
60°C, adauga feliile de lamaie. Ceaiul se consuma caldut, avand
proprietati detoxifiante si energizante excelente.
Evita formula "ceai pentru slabit"
"Va recomand sa nu apelati la formulele de ceai pentru slabit,
pentru ca cel mai adesea au la baza plante cu un puternic efect laxativ,
care irita sistemul digestiv si maresc senzatia de disconfort,
producand deshidratare, dezechilibre electrolitice sau pot declansa
chiar si un episod neplacut al sindromului de colon iritabil.
Si este important ca pe langa ceaiurile de mai sus sa va ajustati
dieta si sa faceti, timp de cateva saptamani, antrenamente suplimentare,
pentru a compensa excesul caloric.
Consumati multa apa, reduceti sarea si condimentele, eliminati dulciurile si mancarurile grele si, in cateva zile, ar trebui sa va simtiti mai bine.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu