Filled Under: , , , , ,

Cea mai scumpa miere din lume se afla intr-o pestera din Turcia

Cea mai scumpa miere din lume, dar si cea mai cautata, poate pentru ca ii sunt atribuite numerose si surprinzatoare calitati terapeutice, se produce intr-o pestera din Turcia, la adancimea de 1.800 metri, unde au ajuns albinele si si-au construit faguri.

Pestera se afla in apropierea micului orasel Artvin Sarikair, iar pretul ei este de 5.000 de euro kilogramul, noteaza portalul Factroom.

Apicultorul local Gunay Gunduz a explicat presei faptul ca pretul este determinat de raritatea produsului, pe care abinele il depun numai in fagurii aflati la acea adancime, dar si de calitatea mierii, imbogatita cu numeroase substante minerale.

Conform spuselor lui Artvin Sarikair, familia sa pactica productia de miere deja de trei generatii, dar numai in anul 2009 a aflat ca produsul din pestera are calitati iesite din comun, care o fac sa nu semene deloc cu mierea obisnuita.

Atunci, o echipa de exploratori montani a patruns in adancurile pesterii, descoperind acolo un depozit de 18 kg miere in fagure, produsa de albine si nefolosita.

Aceasta miere a fost supusa unor testari metodice in laboratoarele franceze, care au stabilit ca are o vechime de 7 ani si un bogat continut de substante minerale, nemaiintalnite la alte tipuri de miere. In plus, mierea are toate calitatile ca sa poate fi folosita in alimentatie.

Atunci, in 2009, au fost ambalate si vandute primele cantitati ale pretiosului aliment, la pretul de 45.000 euro/kg. Ulterior, o companie farmaceutica din China a mai achizitionat o cantiate la pretul de 28.000 euro/kg.

In prezent, au fost facute amenajari pentru a stimula productivitatea albinelor, ceea ce a pastrat calitatile mierii, dar a determinat scaderea pretului, care s-a stabilizat la 5.000 euro/kg.

Mierea se ambaleaza in borcane de 170 si 250 g, ca sa fie mai accesibila ca pret - si asa destul de piperat.

Producatorul sustine ca mierea sa este un reconfortant excelent, bine tolerata de organism si ca nu-i lipseste aproape nimic din principiile active pe care le cautam in numeroase ceaiuri sau alte produse naturiste.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu