Filled Under: , , , , , , , , ,

Ce sunt arsurile retrosternale

Ce sunt arsurile retrosternale
Refluxul gastro-esofagian este o iritatie a esofagului determinata de secretiile acide ale stomacului, care refluxeaza din stomac in portiunea inferioara a esofagului. Atunci cand inghitim alimentele trec in jos la nivelul gatului, strabat esofagul (un canal muscular care face legatura dintre cavitatea bucala si stomac) si ajunge astfel in stomac. In conditii normale, la intrarea in stomac exista o valva musculara numita sfincter esofagian inferior, care deschide alimentelor accesul spre stomac, dar si eliminarea gazelor prin bine cunoscuta ragaiala. In conditii de repaus alimentar, aceasta valva ramane insa inchisa.
Odata ce alimentele ajung in stomac, acesta incepe sa secrete o serie de substante, indeosebi acide care au rol major in digestia gastrica. Daca valva mentionata ramane deschisa in acest moment sau daca nu se inchide bine acidul din stomac refluxeazasau se prelinge in susspre esofag pe care il va irita si va produse astfel senzatia de arsura situata retrostenal (in spatele sernului).
Cauze ale arsurilor retrosternale
Anumite stiluri de viata si unii factori alimentari si de dieta pot contribui la aparitia arsurilor retrosternaleprin relaxarea sfincterului, prin cresterea presiunii din stomac, situatie care se va rasfrange catre supapa, fortandu-i deschiderea si prin modificarea esofagului care devine mai sensibil la sucurile gastrice.
Principalii factorii cu implicatii directe in producerea arsurilor retrosternale sunt:
- obiceiuri alimentare
- consumul de cantitati mari de alimente la o masa
- consumul exagerat al unor anumite alimente cum ar fi: ceapa,ciocolata, produse care contin menta, alimente bogate in grasimi, sau foarte condimentate, usturoiul, rosiile si produsele bazate pe rosii.
- consumul anumitor bauturi :sucuri din citrice, alcoolul, bauturile cu cofeina si cele carbonate
- mancatul imediat inainte de culcare
- greutatea corporala mai mare
- fumatul
- purtarea de haine sau de curea (centura) prea stranse
- dormitul cu capul prea jos
- stresul
- sarcina
Ce putem face:
- Nu mergeti la culcare cu stomacul plin. Mancati ultima masa de seara cu cel putin 2-3 ore inainte de culcare pentru a-i da timp stomacului sa-si dilueze secretiileprin amestecul cu alimente ingerate
- Nu mancati prea mult odata. Scadeti marimea portiilor
- Mancati incet! Nu va grabiti! Incercati sa punefi furculita jos intre 2 imbucaturi
- Purtati haine largi care sa nu stranga abdomenul
- Nu mai fumati! Nicotina, una dintre componentele cele mai importante ale tigarilor, slabeste tonusul muscular al sfincterului esofagian si favorizeaza astfel refluxul

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu