Filled Under: , , , , , , ,

Sosirea unei comete pe pamant?

In cultura populara, prezenta unei comete pe cer era un semn rau, aducand intotdeauna o catastrofa luand forma unei ciume, secete, revolutii, razboi sau inundatii.
Lasand in urma superstitiile prafuite astazi sosirea unei comete marcheaza un eveniment astronomic extrem de rar, cum ar fi cel de anul acesta si anume "alunecarea" pe panza opaca a cerului a doua comete C/2011 L4 si C/2012 S1.

Cometele sunt corpuri ceresti mici, de aparenta nebuloasa, care se rotesc in jurul unui Soare. De obicei este vorba despre Soarele Sistemului nostru Solar.

Chiar daca multe trec prin zonele marginale ale Sistemului Solar, unele dintre ele, uneori, ajung si in apropierea astrului, unde capetele lor luminoase si cozile lungi stralucitoare constituie o imagine spectaculoasa.

Corpuri mici, asemanatoare asteroizilor, formate din compusi organici si gaz inghetat, cand ajung in apropierea Soarelui, caldura face gheata sa se vaporizeze.

Datorita presiunii exercitate de vantul solar vaporul se transforma intr-o coada uriasa formata din particule de praf care dau culoarea alb-galbuie si gaze care nuanteaza cu verde sau albastru.

Cometele stralucitoare apar o data la cativa ani, prin asta se si explica raritatea acestui eveniment, facand din 2013 un an atat de special.



Cometa C/2011 L4 supranumita Pan-STARS dupa porecla programului care a descoperit-o va fi vizibila de la sfarsitul lui februarie, iar incepand cu 10-12 martie va putea fi vizibila in conditii mai bune. Astronomii spera ca stralucirea cozii acesteia va fi mai puternica decat cea a Lunii.

Cometa C/2012 S1 a fost descoperita pe 21 septembrie 2012 de catre doi astronomi rusi, Vitali Nevski si Atryom Novichonok, aducandu-i numele "Cometa Nevski-Novichonok".

Aceasta cometa isi va face aparitia in prima saptamana a lunii noiembrie, trecand foarte aproape de suprafata Soarelui, mult mai aproape decat Mercur.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu