De multe ori plecam dintr-un magazin cu senzatia ca am ales alimente naturale, fara E-uri
sau alte substante daunatoare, insa certitudinea ne-o da doar lista
ingredientelor de pe ambalaj. Atunci cand alegi alimente vrac, cum sunt maslinele nu
ar fi rau sa intrebi si sa te uiti pe lista de ingrediente, sau te poti
uita direct pe cele gata ambalate. Daca credeai ca maslinele sunt suta
la suta naturale, vei descoperi ca lucrurile nu stau deloc asa. Ele mai
contin o serie de stabilizatori si acidifianti, cum ar fi:
- gluconatul de fier (E579) - un stabilizator aflat pe lista de E-uri suspecte
- acidul lactic (E270) - considerat inofensiv
- fero lactat (E585)
De asemenea, maslinele mai contin acidul citric E 330 si acid ascorbic E 300 - ambele intra in categoria E-urilor considerate inofensive. Nu acelasi lucru s-ar putea spune despre alginatul de sodiu E 401,
care actioneaza ca substanta de balast si sechestrant in tubul
digestiv. Poate diminua asimilarea mineralelor si a altor nutrienti in
intestin. Cele mai multe efecte adverse le are insa glutamatul monosodic E 621.
Printre acestea amintim dureri de cap, slabiciune, greata, senzatii de
arsura in antebrat si ceafa, astm, modificari de ritm cardiac,
respiratie dificila. Din aceasta cauza, glutamatul monosodic este
interzis copiilor si nu trebuie consumat de gravide, hipoglicemici,
batrani si cardiaci.
Incearca
sa eviti pachetele de masline pe care precizeaza „masline negre
innegrite prin oxidare" procedeu prin care maslinele sunt innegrite prin
oxidare cu gluconat de fier.Alege masline care nu prezinta un aspect
neplacut, pulpa deteriorata, patata, culoare modificata, cu urme de
mucegai sau cu data de valabilitate modificata sau depasita.
Filled Under: acidifianti, alimente naturale, E-uri, informatii utile, maslinele, sanatate, stabilizatori
Fara E-uri parca maslinele nu ar avea gust
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu