De cele mai multe ori intoxicatiile produse de plante sunt rezultatul
unor erori, necunoasterii. Cele mai frecvente cazuri se intalnesc la
copiii care culeg si consuma nesupravegheati diverse fructe in curte sau
in natura. Bineinteles ca nici adultii, care ocazional culeg ciuperci,
nu sunt scutiti de pericol, deoarece majoritatea acestora nici nu cunosc
speciile de ciuperci. Intoxicatia poate fi produsa si daca cineva
mesteca tulpina sau frunzele plantei, deoarece anumite substante toxice
isi produc foarte repede efectul.
Cum isi produce efectul substanta otravitoare?
Exista plante la care si numai atingerea cauzeaza simptome de
intoxicatie, deoarece toxina se reabsoarbe prin piele si mucoasa. Cele
mai multe ciuperci, fructe sau alte plante otravitoare isi produc
efectul numai daca planta respectiva este consumata. Gradul intoxicatiei
depinde si de anotimp, locul recoltarii si perioada zilei. Toxina nu
este prezenta in aceeasi concentratie in diferitele parti ale plantei.
Nici oamenii nu reactioneaza la fel la intoxicatie: toxina letala pentru
copii poate fi inofensiva pentru adulti.
Cum recunoastem intoxicatiile produse de planta?
- Stare de voma, de rau, presiunea in abdomen sunt frecvente. Aceste simptome pot aparea imediat dupa consumarea plantei toxice sau dupa mai multe ore.
- tulburari de vedere, ameteala
- puls prea accelerat sau prea lent
- cresterea sau scaderea semnificativa a temperaturii corporale
- stop respirator, tulburari cardiace, senzatie de teama, dureri ale membrelor, paralizii
- in cazuri grave inconstienta.
Tratamentul intoxicatiilor cu plante
Intoxicatiile produse de plante, numai in foarte putine cazuri pot fi
tratate prin administrarea de antidot, si numai simptomele pot fi
atenuate. De regula nici persoana in cauza nu se poate ajuta, cu
exceptia primului ajutor. Este foarte important, daca exista chiar si
cea mai mica suspiciune de intoxicatie, sa anuntati imediat salvarea.
Provocati varsaturi (la adulti cu apa calda, la copii cu apa calduta cu
zahar). Daca victima este inconstienta nu incercati sa faceti nimic.
Pastrati voma, deoarece ajuta medicul la determinarea diagnosticului.
Tipuri de ciuperci otravitoare
Ciuperca alba (buretele viperei) este cea mai otravitoare specie de
ciuperci din padure, consumul a 50 g de ciuperca poate cauza deces.
Toxina ce isi produce rapid efectul este faloidina, iar amanitina este
mai perfida. Ambele toxine se descompun in ficat, distrugand tesutul
hepatic. Faloidina isi produce efectul in cateva ore de la consum,
amanitina numai dupa 2-8 zile. Exact acest efect lent face periculos
buretele pestrit (ameteste victima). De cele mai multe ori intoxicatia
este constatata cand nu mai exista sanse de salvare. De asemenea si
buretele panterei poate cauza intoxicatii letale.
Dupa buretele viperei urmatoarea specie otravitoare este Cortinarius
orellanus (cortinara de munte). Aceasta contine toxina denumita
orelanina, care isi produce efectul in rinichi. De circa 50 de ani s-a
descoperit ca este periculoasa, cu ocazia unor intoxicatii in masa
produse in Polonia. O alta specie, de asemenea toxica este zbarciogul
gras, chiar si hulubita toxica poate fi confundata cu usurinta cu
speciile comestibile de hulubita. In trecut, zbarciogul gras se
comercializa ca specie comestibila si numai in 1967 s-a descoperit
toxina, gyromitrina, care nu se distruge prin fierbere, fiind la fel de
toxica ca toxina buretelui pestrit. Uscata, aceasta specie este
inofensiva, deoarece toxina se evapora. O alta specie foarte toxica este
Galerina marginata. Buretele porcesc contine o toxina foarte
periculoasa, al carei continut nu este cunoscut in totalitate. Chiar si
consumarea unei singure imbucaturi poate fi letala, daca cineva musca
dintr-o ciuperca cruda. Fiarta sau prajita este totusi relativ
inofensiva, insa de fiecare data cand este consumata, organismul produce
antidotul, care intr-o cantitate mai mare poate fi de asemenea toxic.
Produce simptome asemenatoare leucemiei.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu