Enigmele din centrul Pamantului au fascinat de multa vreme oamenii de stiinta. Iata ca acum cercetatorii au scos la iveala in premiera caracteristici nebanuite ale sferei din miezul Pamantului. Aceasta se roteste cu o varietate de viteze fata de mantaua care o inconjoara.
Un alt rezultat interesant arata ca centrul Pamantului ar putea fi mai moale decat se credea pana acum, potrivit Live Science.
Unele secrete ale miezului interior al Terrei au fost dezvaluite de undele acustice care trec prin inima planetei noastre. Sub stratul exterior de metal lichid din centrul Pamantului se gaseste o minge solida din fier si aliaj de nichel, care are un diametru de aproximativ 1.220 de kilometri.
Oamenii de stiinta au descoperit recent ca miezul are o temperatura de 6.000 de grade Celsius, fiind la fel de fierbinte ca suprafata Soarelui.
Geologii cred ca interactiunile dintre miezul interior si cel exterior ar putea explica faptul ca planeta noastra are caracteristicile unui dinam.
"Miezul interior al Pamantului este partea aflata la cea mai mare distanta de suprafata si exista deci o multime de lucruri pe care nu le stim despre el, deoarece nu putem preleva mostre din acea zona", a declarat Arianna Gleason, geolog la Universitatea Stanford din California, Statele Unite.
O modalitate de a afla mai multe despre miezul interior a fost prin analiza undelor acustice generate de cutremure, deoarece ele strabat planeta.
"Aceasta este prima dovada ca miezul interior se roteste cu o varietate de viteze fata de manta", a spus Hrvoje Tkalcic, geofizician la Universitatea din Canberra, Australia. Miezul interior se roteste spre est. La vitezele cu care se deplaseaza, acesta ar putea finaliza o rotatie de revolutie la fiecare 750 pana la 1.440 de ani.
Aceste viteze apar a fi instabile, insa nu se stie exact cauza acestor fluctuatii de viteza. Fortele gravitationale si magnetice joaca probabil un rol important.
Filled Under: diverse, miezul Pamantului, mister descoperit, news, noi secrete miezul Pamantului, Pamant, planeta, univers
Noi enigme din centrul pamantului
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu