Filled Under: , , , , , , ,

Detalii despre hipnoza

Hipnoza a devenit un subiect prezent in filme, carti sau showuri de divertisment care distorsioneaza intrucatva adevarul despre acest proces. Hipnoza de scena este cu mult diferita de ce se intampla in cabinetul unui hipnoterapeut.

Tocmai de aceea, Listverse prezinta 10 detalii importante despre hipnoza, menite sa contureze corect acest concept.

Sugestiblitate hipnotica

Unii oameni au o sugestibilitate sau o influentabilitate mai mare, care se va manifesta si in timpul sedintei de hipnoza. Oamenii de stiinta au confirmat acest fapt, iar studiile demarate in acest sens au aratat in mod clar ca hipnoza poate fi mult mai eficienta in randul persoanelor cu o sugestibilitate hipnotica mai mare. In schimb, pentru cei cu valori scazute ale acestei caracteristici, hipnoza ar putea sa nu fie o optiune foarte utila.

Hipnoza de scena

Cei mai multi cred ca hipnoza implica inducerea starii de hipnoza, timp in care poti face lucruri nebunesti, in fata unui public. Ei bine, hipnoza de scena este doar un mijloc de diverstisment. Hipnoza de scena este o combinatie de trucuri si se foloseste deseori de oameni carora le-a fost testata inainte sugestibilitatea hipnotica. Scopul acestui proces este doar de a entuziasma publicul, dar are foarte putine lucruri in comun cu hipnoza terapeutica.

Hipnoterapie

Principalul scop al hipnozei este hipnoterapia, o practica folosita doar cu acceptul pacientilor, pentru a incerca sa isi schimbe anumite comportamente negative. Hipnoterapia poate crea transformari la nivelul inconstientului, atunci cand pacientul este adus intr-o stare sugestibila.

Autosugestia

Chiar daca nu este deloc recomandat sa incerci singur, acasa, afla ca autosugestia sau autohipnoza poate fi realizata cu ajutorul unor cunostinte adecvate. Aceasta metoda a fost inventata de Emile Coue, cel care a publicat si cartea "Self Mastery Through Conscious", lucrare in care elaboreaza fiecare pas necesar autohipnozei.

Inductia hipnotica

Inductia hipnotica reprezinta de fapt metoda folosita de terapeuti. Totalul metodelor realizate duc intr-un final la inducerea starii de transa hipnotica. Pe scena, aceasta faza se numeste inductie rapida, intrucat hipnotizatorul nu are foarte mult timp la dispozitie.

Memorie

Showurile TV care folosesc hipnoza ca modalitate de divertisment induc ideea ca, odata ce iti revii din starea de hipnoza, nu iti mai amintesti nimic. De fapt, acest lucru se intampla doar daca ceri asta terapeutului. Ba mai mult, in unele cazuri hipnoza este folosita pentru a ne reaminti detalii importante pentru dezvoltarea noastra sau rezolvarea unor probleme.

Istoria hipnozei

Nu se stie cu exactitate perioada in care hipnoza a inceput sa fie practicata, insa se crede ca vechii greci si egipteni foloseau aceasta metoda. De altfel, hipnoza a fost folosita ca forma de anestezie (hipnoanestezie) inca de la inceputul anilor 1800.

Recunoasterea oficiala

La inceputul anilor '50, Asociatia Medicala Americana a decis sa accepte hipnoza ca metoda de tratament in scopuri medicale sau psihologice. In anii '80, insa, aceeasi organizatie revine asupra deciziei si sustine ca nu vede cum hipnoza ar putea fi o unealta medicala. Peste tot in lume, insa, hipnoza este folosita de o multime de terapeuti.

Auto controlul

Un alt mit al hipnozei este acela ca, sub hipnoza, poti face lucruri de care nu esti constient, existand riscul de a cadea in ridicol. Lucrurile nu stau chiar asa, intrucat hipnotizatorul trebuie sa fie in primul rand un terapeut excelent, care sa iti spuna ca nu vei lua nico decizie necugetata, care sa fie in contradictie cu valorile si convingerile tale.

Starea de constienta

Desi cuvantul "hypnos" provine din greaca si inseamna "somn", in timpul hipnozei nu doar ca ai controlul complet al actiunilor tale, dar esti treaz tot timpul. Un hipnoterapeut cu experienta a facut un experiment, folosind starea de hipnoza in timpul unei interventii chirugicale pentru a scadea nivelul durerii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu