Sarea, ca si grasimile, a
devenit una dintre obsesiile oamenilor. Trebuie tinut cont ca sarea
contribuie la cresterea presiunii arteriale dar putini stiu ca acest
lucru se intampla numai la 10% din persoane. La restul de 90% sunt
mecanisme diferite care stau la baza hipertensiunii. Este suficient sa
se verifice tensiunea dupa consumul de sare pentru a descoperi daca
sunteti sensibili sau nu, sau efectuati un simplu test pentru a
descoperi daca sarea trebuie sa ne preocupe cu adevarat. Oricum, daca
este folosita cu moderatie, sarea nu reprezinta o problema pentru
majoritatea persoanelor. Dar si aici trebuie sa facem o distinctie.
Sarea cea mai periculoasa nu este cea pe care o punem in paste sau in
salate, ci cea care este prezenta in abundenta in hrana industriala
precum cartofii prajiti sau in produsele de panificatie.
De exemplu eu atunci cand prepar o anumita mancare
si folosesc ingrediente care deja au sare, in mancare nu mai adaug sare
deloc, si chiar este suficient acel continut de sare. Procentul de 75%
din sarea folosita de occidentali deriva intr-adevar din sarea adaugata
in cursul procesarii hranei din industriile alimentare. Numai 15%
provine din sarea utilizata in bucatarie, iar 10% din sarea natural
prezenta in hrana. Este poate asadar util sa-i reducem folosirea, dar
este mult mai logic sa eliminam hrana procesata acolo unde este
abundenta.
Zaharul este adevaratul
vinovat de multe neplaceri, si contrar grasimilor, a putut sa actioneze
fara sa fie deranjat de-a lungul multor decenii deoarece nimeni nu
suspecta ca ar fi avut ceva de-a face cu necazurile din zilele noastre.
In zilele noastre folosim zeci de kilograme de zahar anual. In vremurile
antice, hrana cea mai dulce era probabil mierea, dar era disponibila
destul de rar si numai in anumite perioade ale anului. Astazi, in
schimb, zaharul este peste tot. In afara celui pe care-l punem in cafea,
prajituri si biscuiti, zaharul este prezent fara sa stim intr-o mare
cantitate de alimente precum bauturile racoritoare, sucurile de fructe,
somonul afumat, mustar, ketchup. Asa ca atunci cand ne uitam la
continutul de grasime si sare ar trebui sa nu uitam sa vedem si
continutul de zahar, pentru a putea avea un control cat de cat. Desi am
vazut ca nu exista nici un echilibru in produsele din comert, unde e
putina sare este multa grasime si zahar zahar, unde e mult zahar este
putina sare, putina grasime si tot asa...In organismul nostru zaharul se
comporta precum cleiul varsat intr-un mecanism: lipeste totul. Sau
arata la o emisiune a Dr.Oz, cum zaharul in exces perforeaza vasele de
sange, si ne afecteaza atat pielea, parul cat si intreg organismul.
Acest proces se cheama glicatie, este ceea ce are loc atunci cand
zaharul se leagata la alte proteine, le altereaza forma si le
deterioreaza functionalitatea. Asadar sa invatam sa-l eliminam treptat,
pe cat posibil si sa ne obisnuim la gustari mai putin dulci. Daca totusi
nu reusim sa ne abtinem trebuie sa recurgem la indulcitori naturali cum
ar fi stevia. Dintre zaharuri, trebuie sa acordam mai multa atentie
siropului de porumb cu continut inalt de fructoza, fiind mai ieftin
decat zaharul si mai usor de utilizat si de transportat, mai ales ca
lichid. Introducerea acestui sirop a crescut de asemenea consumul de
fructoza, instrainandu-l complet de consumul fructelor bogate in fibre
si deci amplificand efectele daunatoare asupra glicemiei si secretiei de
insulina
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu