Filled Under: , , , , , ,

Simptome ale unui ficat marit

Ficatul marit poate fi un prim al unei boli mai grave, dar daca este depistat din timp, se poate trata cu succes. Vezi cum iti dai seama ca ai ficatul marit. Ce faci?

Ce boli cauzeaza ficatul marit
Ficatul marit (hepatomegalia) nu este usor de depistat, mai ales fara ajutorul unui medic. De obicei, ficatul marit este o constatare pe care o face un medic la un control de rutina. Uneori, desi ficatul este marit, nici macar medicul nu il poate simti la o examinare obisnuita, prin palpare.
Ficatul marit este cauzat de obicei de consumul excesiv de alcool, insuficienta cardiaca, depuneri de glicogen, hepatita virala, cancer la ficat sau steatoza hepatica (grasime depusa pe si in ficat).

Uneori, un ficat marit apare si in cazul mononucleozei, sau a unor tumori si metastaze ale altor tipuri de cancer din corp.

Simptome ale unui ficat marit. Vezi cand trebuie sa mergi la doctor
Ficatul marit nu are neaparat niste simptome, dar bolile care il cauzeaza vin la pachet cu alte dureri care pot indica cauza afectiunii.
Daca simti oricare din aceste simptome, mergi la doctor sau suna la 112, mai ales in cazul celor severe, deoarece pot indica prezenta unei boli grave sau chiar a insuficientei hepatice, care necesita ajutor de urgenta.

Simptomele asociate unui ficat marit sunt: stare de confuzie, halucinatii, oboseala extrema, lesin, febra (mai ales daca este asociata cu umflarea abdomenului) si varsaturi cu sange.

Cand ficatul marit iti pune viata in pericol
Alte simptome asociate cu ficatul marit apar in timp, dar sunt semnale clare ale unei afectiuni grave ale ficatului.

Daca unul sau mai multe dintre aceste simptome apar, mergeti de urgenta la doctor, pana nu este prea tarziu. Unele din bolile asociate unui ficat marit pot necesita un transplant hepatic, medicatie agresiva de urgenta, citostatice sau alte interventii chirurgicale de urgenta.

Simptomele care indica o boala a ficatului, in afara de hepatomegalie sunt: ingalbenirea pielii si a albului ochilor, dureri abdominale si umflarea brusca a abdomenului, greata, voma, diaree, stare de slabiciune, ameteala, greutate in gandire si in intelegerea lumii inconjuratoare, febra mica.

De asemenea, daca suferi deja de o boala a ficatului si simptomele apar din nou, apar si dispar sau se accentueaza, trebuie sa mergi de urgenta la medic.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu