Filled Under: , , , , , , , , , , ,

Din ce este format Dumnezeu, cabala traditie veche

Cabala este o tradiție veche, ce s-a născut acum 5770 de ani. Termenul „Cabala” derivă de la cuvântul ebraic kabbalah, care înseamnă primire, receptare. De fapt, limba ebraică, considerată una din limbile sacre, a fost dezvoltată în mod special de către și pentru cabaliști, pentru a-i ajuta să comunice despre chestiuni spirituale. 
Cabala în ebraica “קבלה” are la rădăcina verbul ” kabal” și înseamnă a primi sau a accepta relatarea orala. Practica cabalistică atribuie fiecare litere din limba ebraică un anumit număr și astfel fiecare cuvânt este substituit cu un anumit număr. Acest număr produce cuvântului un alt sens ascuns la care pot accede doar cunoscătorii.
Din punct de vedere al cabalei, Dumnezeu este văzut că “Unicul”. În ebraică “Unicul” provine din termenul achad compus din literele alef (corespunzătoare numărului 1), cheit (8) şi dalet (4). Însumând valorile celor trei litere se obține numărul 13.
Cuvântul achava e tradus prin “Iubire” şi se scrie din alef (1), hey (5), beit (2) şi hey (5). Valoarea numerică a cuvântului este încă o data 13. De aceea cabaliştii spun că iubirea şi unitatea au aceeași natură.
Dacă se însumează cele două valori se obţine numărul 26, adică valoarea numerică a lui Jahve sau Dumnezeu.
O altă nota interesantă privește cuvântul “Amen”. În italiană ca şi în romana semnifica “Aşa să fie!”; în ebraică e scris AMN. Acest cuvânt provine din semnificatul “Îl Signore e Re fedele“, sau “Adonay Malekh Namen” în ebraică”.
AMN reprezintă deci inițialele a trei “nume” ale lui Dumnezeu în limba ebraică. Valoarea numerică a literelor celor trei “nume”este 91 iar suma acestora este 10, evident un număr ce ne conduce cu gândul la cei 10 Sephiroth, cele 10 atribute lui Dumnezeu; în final acest cuvânt “Amen” sau AMN (1 cu 0 fac 1) trimite direct la însuși Dumnezeu.
 Ptr o mai bună înțelegere a semnificațiilor numerologice și de imagine ale literelor alfabetului ebraic:
1. nr. 5 corespunde literei HE (nu hey), cu următoarele semnificații: fereastră, a revela, a deține, religie.
2. nr. 2 corespunde literei BET (nu beit), cu următoarele semnificații: casă, familie, cort, mamă.
3. nr. 8 corespunde literei HET (nu cheit), cu următoarele semnificații: gard, perete, a separa, a împărți.
4. nr. 13 corespunde literei MEM, cu următoarele semnificații: apă, ocean, lichid, masivitate, moarte.
5. alfabetul erbaic are 22 litere, nicidecum 26...după litera 22 (TAV) apar încă 6 litere FINALE (kaf final, mem final, nun final, pe final, tzadi final și alef final)...primele 5 finale, cu aspect numerologic înmulțit cu 100...alef final se înmulțește cu 1000, deci are valoarea 1000 (alef (1) x 1000)
6. valoarea numerică a Dumnezeului ebraic este nr. 10 (litera IOD - ordinea, mână închisă), dar este și nr. 1 (ALEF - lider, primul început) și nr. 1000 (ALEF FINAL)
7. dacă luăm în considerare nr. 26 ca fiind nr. lui Dumnezeu, atunci putem socoti 8 (2+6), ceea ce s-ar traduce prin litera HET (separarea, nu-i așa?!)...Yahweh sau YHWH este Dumnezeul evreilor sau TETRAGRAMMATON...YHWH (4 litere) sau TETRA=4 este nr 4 (litera DALET) cu semnificațiile "ușă, cale, a intra, autoritate". Vă sugerează cumva aceste semnificații că *întâietatea* evreilor (*poporul ales*) este datorată intrării autoritare a lui Tetragrammaton în această lume, prin crearea unei separări (evidente) față de restul semințiilor umane, în favoarea *poporului său* (cel care trebuie să *i se-nchine* ptr ca să fie number one)?! :)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu