Filled Under: , , , , ,

Cum se trateaza mucegaiul de pe pereti

Aparitia mucegaiului pe un perete sau pe o suprafata constructiva inseamna ca umiditatea din spatiul adiacent este ridicata. De obicei, e vorba de o problema care a actionat de ceva timp intr-o maniera mai putin vizibila, asa ca nu doar indepartarea mucegaiului este importanta, ci mai ales sa determinati cauza aparitiei acestuia, in asa fel incat problema sa nu se mai repete.

Infiltratiile sau condensul sunt principalele probleme care determina aparitia mucegaiului. In functie de spatiul in care apare (poate fi vorba de cele mai diverse spatii, de la casa pana la bloc), trebuie verificata sursa inflitratiilor sau a aparitiei condensului.
De obicei, daca o incapere este predispusa la umiditate ea trebuie din timp conceputa si finisata astfel incat sa previna riscurile, iar daca a aparut mucegai probabil ca defectul e cauzat de o izolare proasta initiala sau de lipsa prevederii in raport cu conditiile de mediu (de exemplu, o fatada batuta de ploi si care nu a fost bine etansata).
Uneori motivul poate aparea ulterior lucrarilor, din cauza unor fisuri sau sparturi accidentale care au aparut in timp si au permis inflitrarea apei in perete sau sub acoperis.
La casa, mai complicate sunt inflitratiile capilare, ce au de-a face cu umiditatea provenita din sol, caz in care e nevoie de lucrari de asanare si etansare importante.
Condensul in schimb poate aparea in orice locuinta defectuos incalzita sau termoizolata ori nelocuita, pentru ca, asa cum probabil stiti, el se formeaza la la contactul dintre o suprafata rece si aburii de apa.
Si ventilatia defectuoasa dintr-o incapere poate fi cauza formarii mucegaiului, motiv care, insa, este insa mai usor de remediat: daca nu extista ferestre se pot instala ventilatoare sau aparate de aer conditionat, in functie de suprafata.
Daca vreti ca mucegaiul sa nu mai apara va trebui asadar sa identificati cauza, sa eliminati mucegaiul, sa reparati ceea ce a dus la formarea lui, sa uscati zidul si abia apoi sa refaceti acoperirea. Altfel, noua acoperire va fi in scurt timp afectata de un nou strat de mucegai.

Cum se trateaza mucegaiul
In afara de faptul ca degradeaza elementele constructive, mirosul pe care il emana mucegaiul, ca si bacteriile adunate sunt periculoase pentru sanatatea celor ce locuiesc intr-un spatiu cu pereti sau tavane afectate de el. Pentru a-l elimina veti folosi un fungicid, dar inainte de aplicarea fungicidului va trebui sa curatati acoperirea zidului: daca e vorba de tapet, scoateti-l de tot, daca e vorba de var sau ipsos razuiti-le, daca e vorba vopsea, spalati-o bine cu detergent. Utilizati produse antiigrasie pentru petele profunde, care nu ies usor, sau puteti sa le si ardeti cu o lampa de sudura pentru a stopa mucegaiul. Aplicati fungicidul cu pensula, in doua sau trei straturi. Daca mucegaiul a fost adanc infiltrat in zid, va trebui sa injectati produsul fungic in perete, iar pentru aceasta folositi o seringa cu care sa dati gauri usor inclinate in jos, din 35  in 35 cm, apoi astupati orificiile. Lasati suprafata curatata si tratata sa se usuce cateva zile, avand grija ca si camera sa fie incalzita in tot acest interval, apoi aplicati noua acoperire (zugravire, tapet etc.)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu