Filled Under: , , , , , ,

Coruptia trage in jos economia Romaniei

Într-un top al celor mai atractive ţări pentru mediul de afaceri, realizat de Bloomberg, România se clasează pe locul 8 din Europa de Est şi Asia Centrală. Ea este devansată de ţări ca Bulgaria şi Cipru din cauza percepţiei asupra corupţiei. Alte elemente care trag România în jos sunt fiscalitatea, protejarea drepturilor de proprietate, sistemul de contabilitate, infrastructura, costurile şi procedurile complicate pentru înfiinţarea unei afaceri.
Deşi România înregistrează cel mai bun scor din regiune în privinţa gradului de integrare în economia globală, ea rămâne neatractivă pentru mediul de afaceri. Ungaria, Cipru, Turcia, Bulgaria şi Rusia devansează fără probleme România în topul realizat de Bloomberg, în principal din cauza percepţiei corupţiei, care îi descurajează pe investitori.
România reuşeşte totuşi să se plaseze înaintea Sloveniei şi Slovaciei, două ţări care au adoptat deja moneda euro. Această poziţionare s-ar datora în mare parte costului scăzut al muncii, susţin cei de  la Bloomberg.
Cea mai atractivă ţară pentru afaceri din Europa de Est şi Asia Centrală este Polonia, datorită expansiunii în ritm accelerat a consumului intern şi îmbunătăţirii infrastructurii.
Polonia a înregistrat cea mai bună rată de creştere economică din UE în ultimii 5 ani, după declanşarea crizei, şi singurul stat membru care nu a traversat vreo recesiune în această perioadă.
În pofida progreselor semnificative, Polonia are unul dintre cele mai slabe punctaje în ceea ce priveşte costul, în bani şi timp, al înfiinţării unei afaceri, principalele probleme în acest sens fiind birocraţia şi procedurile juridice complicate, informează Mediafax.
Prin absorbţia de fonduri europene, Polonia a investit peste 60 miliarde euro în infrastructura rutieră în ultimii şase ani, proiecte care au contribuit la performanţele economiei, notează Bloomberg.
Următoarele poziţii în top au revenit Cehiei şi Ungariei, urmate de Cipru, Turcia, Bulgaria, Rusia, România, Croaţia şi Lituania.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu