Filled Under: , , , ,

Cei mai bogati 85 de oameni din lume

Influenta organizatie Oxfam sustine ca cei mai bogati 85 de oameni din lume au acumulat avere cat jumatate din populatia globului, subliniind adancirea inegalitatii sociale, intr-un raport publicat inainte de intalnirea anuala a Forumului Economic Mondial, la Davos, Elvetia.
Oxfam sustine ca cei mai bogati 85 de oameni din lume au acumulat avere echivalenta cu proprietatile celor mai saraci 3,5 miliarde, avertizand totodata ca adancirea inegalitatii risca sa impiedice "progresul uman" si sa genereze tensiuni sociale.
Organizatia noteaza totodata ca averea celor mai bogati 1% dintre oameni a ajuns la 110.000 miliarde de dolari, de 65 de ori mai mare fata de proprietatile celei mai sarace jumatati din populatia globului.
Cei mai puternici oameni din lume se reunesc in aceste zile in luxoasa statiune de schi Davos, avand ca tema generala de discutii economia, politica si societatea, intr-o lume transformata de criza.
Lideri politici si din mediul de afaceri si personalitati vor face schimb de idei in perioada 22-25 ianuarie in jurul celor mai importante subiecte de pe agenda globala, precum redresarea economiei dupa criza, consecintele crizei datoriilor de stat din Europa, adancirea inegalitatii sociale, ascensiunea clasei de mijloc in Asia, aglomerarile urbane sau situatia politica din Orientul Mijlociu.
Invitatii si participantii se vor bucura, ca in fiecare an, de o companie selecta: premierul japonez Shinzo Abe, presedintele brazilian Dilma Roousseff, presedintele Bancii Centrale Europene Mario Draghi, guvernatorul Bancii Angliei Mark Carney, directorul general al FMI Christine Lagarde sau presedintele Bancii Modiale Jim Yong Kim.
"Anul acesta va fi diferit fata de anul trecut deoarece evenimentul nu va fi dominat de o anumita criza. Increderea revine cu timpul. Dar avem si asteptari mai temperate. Stim cu totii ca este nevoie de o reducere a gradului de indatorare. Este precum alergatul cu un rucsac greu in spate", a declarat Klaus Schwab, fondatorul Forumului de la Davos, citat de Bloomberg.
Intalnirea din acest an va fi prezidata, pe langa Schwab, de directorul general al Yahoo, Marissa Mayer, de Jian Jianqing, presedintele Industrial and Commercial Bank of China, si de CEO-ul grupului farmacecutic Novartis, Joseph Jimenez.
Organizatorii asteapta aproximativ 2.500 de participanti din 100 de tari.
Printre vorbitori se vor numara premierul britanic David Cameron, omologul sau australian Tony Abbot, seful guvernului italian, Enrico Letta, presedintele Mexicului Enrique Pena Nieto si presedintele sud-coreean Park Geun Hye, potrivit lui Schwab, care a precizat ca Angela Merkel, reconfirmata recent pentru cel de-al treilea mandat de cancelar al Germaniei, nu va participa in acest an la eveniment.
Oxfam cere liderilor politici si din mediul de afaceri care participa la summit-ul de la Davos sa ia masuri pentru a reduce inegalitatea. Organizatia recomanda ca directii de actiune renuntarea la practicile de evitare a platii taxelor si restrangerea activitatilor de lobby.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu