Filled Under: , , , , ,

Ceaiuri sanatoase pentru diverse afectiuni

Am adunat in aceste pagini cele mai utilizate ceaiuri-tratament pentru hipertensiune, gripa, insomnie si probleme menstruale. Noteaza ingredientele lor si ai grija sa le ai tot timpul in casa.
Paducelul si rozmarinul scad tensiunea
Suferi de hipertensiune? Evita starile tensionate, noptile nedormite si munca epuizanta. De asemenea, e bine sa reduci consumul de alcool si de cafea. Fa plimbari cel putin 30 de minute in fiecare zi, ca sa pui sangele in miscare. Pe langa aceste masuri obligatorii pentru sanatatea inimii, fa ceaiuri si infuzii din rozmarin si paducel.
Au proprietati cardiotonice si de reglare a tensiunei arteriale. Fa un ceai dintr-o jumatate de lingurita de frunze tinere la o cana de 250 de ml de apa si cand da in clocot ia-l de pe foc. Bea doua cani pe zi, timp de cel putin o saptamana. Pentru calmarea palpitatiilor poti consuma si infuzie de paducel. O prepari dintr-o lingurita de planta uscata si o cana de apa, fiarta timp de 10 minute. Bea un ceai pe zi, cu inghitituri mici si nu tot o data, pana la reglarea tensiunii.
Bradul si gentiana alunga gripa
Stranuti, iti curge nasul si te-ai pricopsit cu o tuse uscata, care nu te lasa sa te odihnesti? Mugurii din brad ii vin de hac gripei. Au calitati expectorante, antitusive si sudorifice si pot „scoate“ raceala din corp in timp scurt. In ceaiul din 50 g de muguri de brad la 1.000 de ml de apa se fierb 5 cepe si la urma se adauga 10 g de miere. Se beau 2 cani pe zi.
Cand ai febra mare, fa un decoct din 1 lingura de gentiana la 500 de ml de apa si fierbe timp de 15 minute. Ceaiul care poate alunga febra se bea fractionat, in 3 reprize.
Valeriana si levantica, pentru somn usor
Stresul si problemele de zi cu zi iti pot fura starea de liniste si somnul. Daca te prind orele tarzii cu gandul la solutii salvatoare, bea un ceai din valeriana. Infuzia se prepara din 1 lingurita de radacina maruntita de valeriana la 100 de ml de apa clocotita si se bea in cursul unei zile sau seara la culcare. Valeriana calmeaza sistemul nervos, reduce starile de excitatie si produce un somn linistitor.
Ca sa maresti actiunea calmanta si sedativa a valerianei asociaz-o cu musetel, levantica si menta.
Coada-soricelului calmeaza durerile menstruale
Luna de luna te confrunti cu dureri menstruale insuportabile? Incearca sa bei infuzie de coada-soricelului in perioada cu probleme. Se prepara din 1-2 linguri la 500 de ml de apa si dupa ce da in clocot se lasa deoparte aproximativ 5 minute.

Coada-soricelului regleaza hemoragiile abundente si calmeaza durerile menstruale. Poti inlocui 1 lingura de coada-soricelului cu galbenele, pentru ca au aceleasi proprietati benefice in caz de dismenoree.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu