Patlagina este planta erbacee perena, creste pana la 40
cm inaltime, se poate intalni pretutindeni adaptandu-se foarte usor si
rapid in orice fel de conditii, de la ses la munte, atat pe pasuni cat
si in culturi, pe marginea drumului sau a apelor. Frunzele ovale, medii
spre mari, petiolate si ci varful limbului ascutit, tulpini drepte,
subtiri, florifere, avand in varf flori de dimensiuni reduse, culoare
galbuie, alba sau bruna (in functie de specie) sub forma de spic,
alcatuite din 4 sepale si 4 petale iar androceul din 4 stamine, fructul
este o capsula biloculara cu seminte brune cand e copt. Patlagina
infloreste din mai pana in septembrie.
Radacina este sub forma de
rizom scurt, bine infipt in pamant, de culoare galbena si ramificata. Se
recolteaza toata vara avand mare grija la uscarea frunzelor.
Nu are miros specific dar gustul este acrisor-amarui.
In scop fitoterapeutic se utilizeaza frunzele sau toata partea aeriana, inclusiv semintele.
Planta contine:
aucumbina sau aucubozida cu structura furanica, mucilagii (xiloza, acid
poliuronic, pentozane etc.), tanin, alantoina, glicozizi, saponine,
zaharuri, ulei volatil, rezine, substante proteice, carotenoizi,
filochinona, substante minerale ( potasiu, calciu, fosfor, magneziu,
zinc, fier, sodiu, mangan, cupru, bor, molibden si aluminiu), substante
antibiotice, vitaminele a, C, K. Semintele contin mucilagii si
planteoza.
Patlagina are calitati terapeutice foarte apreciate:
antimicrobiene, emoliente, antiinflamatorii, expectorante, diuretice,
antidiareice, cicatrizante, depurative, astringente, hemostatice.
Uz intern:
-
tuse, tuse convulsiva, afectiuni ale aparatului respirator, astm
pulmonar si bronsic, tuberculoza, pulmonara limbrici, abcese, amigdalita
cronica, arteroscleroza, afte, infectii bucale, faringite, traheite,
gastrita hiperacida, ulcere si ulceratii - sub forma de suc sau ceai,
decoct, infuzie.
Uz extern:
-
acnee, rani, eruptii si iritatii cutanate, eczeme, umflaturi, furuncule,
zona zoster, inflamatii articulare, reumatism – sub forma de suc,
cataplasme din planta proaspata, strivita, oparita sau sub forma de
ceai, decoct, praf de planta uscata simpla sau in diverse creme si
unguente.
Filled Under: beneficii, informatii utile, Patlagina, planta, proprietati, sanatate
Ce contine patlagina?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu