Nutritia joaca un rol important in preventia bolilor, iar alimentele pe care le consumati mai rar pot fi deosebit de valoroase. Migdalele, de exemplu, previn bolile inimii, iar smochinele sunt eficiente in digestie.
1 Migdalele - imbunatatesc memoria
Persoanele care consuma migdale au un nivel mai ridicat de
colecistochinina, un hormon care grabeste senzatia de satietate, arata
un studiu publicat in „Jurnalul American de Nutritie Clinica“. Alte
cercetari au aratat ca aceste fructe contribuie la imbunatatirea
memoriei, feresc de boli precum Alzheimerul si afectiunile
cardiovasculare. Specialistii spun ca au efectul unor statine (molecule
care micsoreaza nivelul colesterolului).
2 Sparanghelul – creste actiunea insulinei
Acest aliment contine inulina, un carbohidrat care nu este digerat,
dar care poate furniza bacterii benefice intestinului gros. Mai mult,
asparagina, o substanta gasita in sparanghel, ajuta corpul sa transpire.
Un studiu publicat in „Jurnalul Britanic de Medicina“ a aratat ca
extractul din sparanghel creste semnificativ actiunea insulinei, acel
hormon care ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange. O portie de
sparanghel zilnic asigura necesarul de folati, adica de vitamina B.
Folatii reduc nivelul de homocisteina, o substanta din sange, care, in
cantitati mari, creste riscul aparitiei bolilor de inima.
3 Conopida – proprietati anticancerigene
Contine un compus numit indol-3- carinol (13C), care are
proprietati anticancerigene. Oamenii de stiinta au descoperit, de
asemenea, ca un alt compus chimic din conopida, numit sulforafan, este
benefic pentru combaterea cancerului de plamani ori prostata. Cel putin
asa s-a dovedit in studiile facute pe animale. De asemenea, artrita
reumatoida poate fi combatuta cu ajutorul acestei legume. Nu in ultimul
rand, biotina, o vitamina solubila din conopida, este eficienta in
combaterea matretii. Consumata inainte de culcare, conopida poate calma
ticuri nervoase, precum scrasnitul din dinti, in timpul somnului.
4 Ouale – risc scazut de boli de ochi
Potrivit unui studiu recent, oamenii care se hranesc cu alimente
bogate in substante precum luteina si zeaxantina au un risc cu 20% mai
scazut de a dezvolta cataracta si cu 40% degenerescenta maculara, o
boala a ochilor care afecteaza retina. Ouale sunt surse bune pentru
aceste chimicale. Cei care consuma un ou fiert tare la micul dejun vor
asimila mai putine calorii in restul zilei, deoarece ouale sunt extrem
de hranitoare, aspect obervat intr-un studiu publicat in „Jurnalul
Amercian de Nutritie“.
5 Smochinele – intarzie absorbtia zaharului in sange
Sunt bogate in fibre, care intarzie digestia si absorbtia zaharului
in sange. Contin o substanta care ajuta la prevenirea bolilor de piele
si a unor forme de limfoame.
6 Kiwi – bogat in fibre si nutrienti
Consumul de kiwi protejeaza ADN-ul celulelor, prevenind astfel
cancerul. E bun si pentru protejarea ochilor de afectiuni, deoarece
contine luteina si zeaxantina. Coaja acestui fruct este foarte bogata in
nutrienti si fibre.
7 Cartofii – inhiba cresterea tumorilor
Contin un tip de proteine numite lectine. Acestea pot inhiba cresterea tumorilor. Pe langa asta, cartofii fac bine tenului. Va puteti curata fata cu felii sau cu suc de cartofi.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu