Piata abunda de fructe si legume
pe tot parcursul anului, insa sfatul nutritionistilor este sa consumam
aceste produse in sezonul in care apar, pentru a beneficia de toate
proprietatile lor. Asa ca, hai sa vedem care sunt alegerile indicate
pentru aceasta perioada.
Prima luna de toamna imbina armonios fructele si
legumele. Avem la dispozitie o gama intreaga de alimente sanatoase, care
incanta gusturile. Iata deci ce poti servi inca de la inceputul noului
anotimp.
Dovleacul
Dovleacul protejeaza organismul de raceala si intareste sistemul
imunitar, are grija de sanatatea inimii si este util in diete, deoarece
ofera senzatia de satietate, fara sa aiba multe calorii. Semintele de
dovleac sunt o sursa buna de acid gras omega 3. Printre nutrientii pe
care-i gasim in dovleac se numara calciu, potasiu, seleniu, fi er,
mangan, inclusiv fi bre si caroten. De asemenea, vitaminele A, B1, B3,
B6, C, E si acid folic.
Sfecla rosie
Proaspata si gustoasa, sfecla rosie merita sa fie trecuta pe lista
de cumparaturi. Reprezinta o sursa excelenta de vitamina B, vitamina C,
magneziu, fier, cupru, mangan, potasiu si fibre. Consumul acestei legume
si al sucului de sfecla scade tensiunea arteriala, protejeaza inima si
ficatul si are un puternic efect detoxifiant, energizant si
antiinflamator.
Varza alba
Ideala in dieta si in curele de detoxifiere, varza dulce constituie
baza salatelor in timpul perioadei de toamna. E bogata in vitaminele A
si C, iar varza de Bruxelles are o concentratie ridicata de glucozinol, o
subs tanta care lupta impotriva cancerului si da acestor legume aroma
lor specifica.
Spanacul
E un aliment bogat in nutrienti, contine vitamina K (cu benefi cii
pentru sanatatea inimii, a sistemului osos, in prevenirea afectiunilor
oculare) si are efect anticancerigen. Spanacul poate fi inclus la ori ce
masa si consumat cu oua, peste, amestecat in salata verde etc.
Perele
Dulci, aromate si zemoase, perele contin fibre, vitamine, minerale
so antioxidanti care protejeaza organismul. Perele sustin buna
activitate a inimii, sunt laxative, nutritive, detoxificante si
echilibreaza nivelul colesterolului.
Murele
Aceste fructe dulci-acrisoare sunt gustoase si au beneficii
nebanuite. Murele contin vitamine si antioxidanti, sunt remineralizante,
antireumatice si pot sa amelioreze multe afectiuni. Pot sa previna
forme de cancer precum cel de san, de stomac sau de colon (in principal
datorita acidului clorogenic, responsabil de prevenirea formarii
substantelor cancerigene in organism). Murele sunt o gustare usor de
luat si le poti servi ca atare sau in salate.
Nucile
Au un continut insemnat de fosfor, potasiu, dar si magneziu,
calciu, zinc, fier si seleniu. De remarcat e si faptul ca acizii grasi
omega 3 prezenti in aceste fructe oleaginoase pot favoriza scaderea
colesterolului. MIezul de nuca poate fi folosit atat la prepararea
prajiturilor, cat si in salate sau supe reci pregatite in blender.
Merele
Fructe specifice toamnei, dar si unele dintre cele mai gustoase si
benefice pentru organism. Contin multe vitamine, in spe cial vitamina C,
inclusiv antio xidanti puternici care contribuie la scaderea
colesterolu lui rau si la stimularea celui bun. De asemenea, merele
previn formarea pietrelor la rinichi, pot reduce riscul apariti ei
astmului si a diabetului de tip 2.
Diversitatea este esentiala
"Fiecare fruct si fiecare leguma de sezon reprezinta un punct pe care il marchezi pentru sanatatea ta. Este greu de facut o comparatie intre utilitatea diverselor fructe si legume, asa ca cel mai important element pe care trebuie sa il retineti este diversitatea. Atunci cand consumam o mare varietate de produse, avem ocazia sa ne aducem in organism tot spectrul de nutrienti importanti, dandu-ne sansa de a ramane sanatosi. Oricat de mult ne-ar placea un anumit fruct sau o leguma, e bine sa introducem in alimentatia noastra si altele, cu gandul ca nu placerea gustului este cel mai important element, ci compozitia acestor alimente.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu