Filled Under: , , , , , , , , , , , ,

Fructe si legume pentru toamna

Piata abunda de fructe si legume pe tot parcursul anului, insa sfatul nutritionistilor este sa consumam aceste produse in sezonul in care apar, pentru a beneficia de toate proprietatile lor. Asa ca, hai sa vedem care sunt alegerile indicate pentru aceasta perioada.

Prima luna de toamna imbina armonios fructele si legumele. Avem la dispozitie o gama intreaga de alimente sanatoase, care incanta gusturile. Iata deci ce poti servi inca de la inceputul noului anotimp.

Dovleacul

Dovleacul protejeaza organismul de raceala si intareste sistemul imunitar, are grija de sanatatea inimii si este util in diete, deoarece ofera senzatia de satietate, fara sa aiba multe calorii. Semintele de dovleac sunt o sursa buna de acid gras omega 3. Printre nutrientii pe care-i gasim in dovleac se numara calciu, potasiu, seleniu, fi er, mangan, inclusiv fi bre si caroten. De asemenea, vitaminele A, B1, B3, B6, C, E si acid folic.

Sfecla rosie

Proaspata si gustoasa, sfecla rosie merita sa fie trecuta pe lista de cumparaturi. Reprezinta o sursa excelenta de vitamina B, vitamina C, magneziu, fier, cupru, mangan, potasiu si fibre. Consumul acestei legume si al sucului de sfecla scade tensiunea arteriala, protejeaza inima si ficatul si are un puternic efect detoxifiant, energizant si antiinflamator.

Varza alba

Ideala in dieta si in curele de detoxifiere, varza dulce constituie baza salatelor in timpul perioadei de toamna. E bogata in vitaminele A si C, iar varza de Bruxelles are o concentratie ridicata de glucozinol, o subs tanta care lupta impotriva cancerului si da acestor legume aroma lor specifica.

Spanacul

E un aliment bogat in nutrienti, contine vitamina K (cu benefi cii pentru sanatatea inimii, a sistemului osos, in prevenirea afectiunilor oculare) si are efect anticancerigen. Spanacul poate fi inclus la ori ce masa si consumat cu oua, peste, amestecat in salata verde etc.

Perele

Dulci, aromate si zemoase, perele contin fibre, vitamine, minerale so antioxidanti care protejeaza organismul. Perele sustin buna activitate a inimii, sunt laxative, nutritive, detoxificante si echilibreaza nivelul colesterolului.

Murele

Aceste fructe dulci-acrisoare sunt gustoase si au beneficii nebanuite. Murele contin vitamine si antioxidanti, sunt remineralizante, antireumatice si pot sa amelioreze multe afectiuni. Pot sa previna forme de cancer precum cel de san, de stomac sau de colon (in principal datorita acidului clorogenic, responsabil de prevenirea formarii substantelor cancerigene in organism). Murele sunt o gustare usor de luat si le poti servi ca atare sau in salate.

Nucile

Au un continut insemnat de fosfor, potasiu, dar si magneziu, calciu, zinc, fier si seleniu. De remarcat e si faptul ca acizii grasi omega 3 prezenti in aceste fructe oleaginoase pot favoriza scaderea colesterolului. MIezul de nuca poate fi folosit atat la prepararea prajiturilor, cat si in salate sau supe reci pregatite in blender.

Merele

Fructe specifice toamnei, dar si unele dintre cele mai gustoase si benefice pentru organism. Contin multe vitamine, in spe cial vitamina C, inclusiv antio xidanti puternici care contribuie la scaderea colesterolu lui rau si la stimularea celui bun. De asemenea, merele previn formarea pietrelor la rinichi, pot reduce riscul apariti ei astmului si a diabetului de tip 2.

Diversitatea este esentiala

"Fiecare fruct si fiecare leguma de sezon reprezinta un punct pe care il marchezi pentru sanatatea ta. Este greu de facut o comparatie intre utilitatea diverselor fructe si legume, asa ca cel mai important element pe care trebuie sa il retineti este diversitatea. Atunci cand consumam o mare varietate de produse, avem ocazia sa ne aducem in organism tot spectrul de nutrienti importanti, dandu-ne sansa de a ramane sanatosi. Oricat de mult ne-ar placea un anumit fruct sau o leguma, e bine sa introducem in alimentatia noastra si altele, cu gandul ca nu placerea gustului este cel mai important element, ci compozitia acestor alimente.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu