Cele mai interesante studii sunt legate de efectele anticancerigene atribuite cofeinei, dar si unor mucegaiuri minuscule prezente uneori in cafeaua macinata.
Efectul terapeutic al cofeinei
Catre sfarsitul anului 1992, biochimistii americani descoperisera deja un prim aspect al efectului anticancerigen al cofeinei: influenta asupra transformarii acidului adenozin monofosforic, proces esential in asigurarea energiei celulare si in emiterea de semnale chimice catre nucleul ADN al celulelor din organism. Tocmai aceste semnale chimice anticanceroase au fost demonstrate recent de catre onco-biologie (stiinta care studiaza procesele canceroase de la debut la final). Astfel, cofeina induce o anume cadenta de conversie AMP - AMP ciclic, care determina incarcarea electrostatica a unor zone din celula, blocand, in peste 80% din cazuri, aparitia greselilor de comanda a oncogenelor.
Oncogenele sunt, de fapt, gene normale, implicate in diviziunea oricarei celule, dar atunci cand primesc comenzi gresite pot declansa o diviziune anormala, de tip canceros. Deci se poate spune ca prezenta cofeinei in anumite tesuturi poate sa impiedice celula sa evite accidentele de functionare care pot duce la aparitia cancerului. Studiile arata insa ca numai o absorbtie lenta a cofeinei in intestin poate avea acest efect, eliminand total posibilitatea folosirii cofeinei concentrate, luata ca medicament pe cale bucala sau injectabila.
Totodata, cofeina absorbita intr-un ritm lent din tubul digestiv stimuleaza specific si unele zone din creier implicate in controlul sistemului imunitar. Cercetatorii canadieni au aratat ca un consum ponderat zilnic de cafea creste cu 7-8% eficienta producerii de leucocite, celule care lupta direct cu celulele canceroase.
Riscul de CANCER uterin poate fi REDUS prin consumul de CAFEA
Riscul de cancer uterin poate fi redus prin dietă, exerciţii fizice şi, probabil, prin consumul de cafea, au estimat cercetători de la Imperial College din Londra, relatează BBC.
Potrivit datelor cercetătorilor respectivi, aproape jumătate din cazurile de cancer uterin din Regatul Unit - circa 3.700 pe an - ar fi putut fi prevenite prin menţinerea siluetei şi printr-o activitate fizică.
Cercetători de la Imperial College din Londra au afirmat că femeile îşi pot reduce riscul de cancer făcând exerciţii fizice cel puţin 30 de minute zilnic şi menţinându-şi o greutate corporală sănătoasă.
Trei-patru ceşti de CAFEA pe zi scad RISCUL de diabet
Consumul a trei-patru ceşti de cafea pe zi reduce riscul de apariţie a diabetului de tip 2. Concluzia a fost prezentată cu ocazia unui congres al specialiştilor în prevenirea şi tratarea bolii, relatează passionsante.be.
Concluzia aparţine Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC), organism susţinut financiar de mari producători de cafea. Fără a pune sub semnul îndoielii seriozitatea acestui institut, rezultatul studiilor efectuate in acest sens merită semnalat.
Autorii acestora arată că riscul de diabet de tip 2 scade cu 25% la persoanele care beau trei-patru ceşti de cafea pe zi
Mobilizarea hormonilor
Mucegaiurile bobului de cafea care, de cele mai multe ori, nu influenteaza calitatea gustului cafelei s-au dovedit a avea si ele un efect anticancerigen. Aflatoxinele produse de aceste mucegaiuri influenteaza direct sau indirect viteza de reactie imunitara a organismului: modificarea PH-ului, a aciditatii sangelui conduc la anumite reactii reflexe ale sistemului neuro-endocrin. Aceasta inseamna o mai rapida mobilizare de actiune a hormonilor care controleaza volumul si calitatea productiei de globule albe din ganglionii limfatici, splina si amigdale. O crestere a activitatii acestor glande implica automat eliminarea mai eficienta a oricarei celule toxice straine, precum si a neregulilor de functionare a unei celule cum ar fi cea canceroasa. Ca urmare, toxinele eliberate de unele mucegaiuri ale cafelei cresc eficacitatea eliminarii naturale a primelor celule canceroase aparute in organism. Studiile efectuate prin experiente de simulare pe calculator arata ca o cura de numai 42 de zile cu cafea care are in cantitati minime aflatoxine produse de mucegaiuri invizibile scade cu 30-40% incidenta aparitiei cancerelor.
Reguli ale folosirii cafelei ca medicament anticancerigen:
1. Cafeaua folosita in cura terapeutica nu trebuie preparata imediat ce a fost macinata. Pulberea de cafea trebuie sa stea aerisita intr-un vas oarecare, de preferat umbrit, minimum 24 de ore si maximum 36 de ore.
2. Cura trebuie sa tina seama de starea generala a sanatatii si mai ales de eventualele probleme legate de tensiunea arteriala, probleme cardiorespiratorii sau nervoase. Este bine sa intrebi medicul de familie daca iti poti permite o cafea zilnic si in ce conditii, fara a da detalii legate de scopul acestor intrebari.
3. Incearca sa bei o cafea partial decofeinizata, usor indulcita, la 10 minute dupa micul dejun si cu 12-14 minute inainte de masa de pranz. Evita consumul de cafea intre orele 12-12.40 si 17.00-17.30.
4. Nu consuma in niciun caz peste trei cafele pe zi, chiar decofeinizate. Se impune ca in cazul curei terapeutice sa nu consumi si alte bauturi cofeinizate.
5. Evita sa bei cafeaua de dimineata dupa ce ai consumat dulciuri, bauturi sau fructe dulci si, mai ales, foarte aromate.
6. Pe toata perioada curei cu cafea, mananca dupa fiecare masa de seara 40-50 g pulpa de para sau 160 g de grapefruit sau pomelo.