Filled Under: , , , , , , , , ,

Topul celor mai bogati rapperi

Renumita revistă ”Forbes” a întocmit topul celor mai bogați rapperi din lume. Pe primul loc se află rapperul american P. Diddy, pe numele real Sean Combs, a cărui avere se ridică la aproximativ 550 de milioane de dolari. Marea parte a veniturilor sale provine din investițiile în brandul de vodcă Ciroc, din lansarea liniilor sale de articole vestimentare Sean John şi Enyce, din încasările aduse de casa lui de discuri Bad Boy, dar şi din alte investiţii profitabile. Noul său post de televiziune prin cablu, Revolt, l-ar putea propulsa pe lista miliardarilor în 2013. 
Jay Z ocupă poziția a doua în topul Forbes, acesta însumând în conturi peste 460 de milioane de dolari. Banii sunt proveniți din producerea și compunerea pieselor pentru artiști celebri. Spre deosebire de rapperii din genetrația sa, Jay-Z susţine concerte şi turnee, cel mai recent fiind cel susținut alături de bunul său prieten, Kanye West. Marca de haine Rocawear i-a îngroșat portofelul cu 204 milioane de dolari, în 2007, şi a semnat un contract pe 10 ani de 150 de milioane de dolari cu compania Live Nation în 2008. El maideţine și acţiuni în clubul de baschet profesionist New Jersey Nets, un lanţ de baruri şi restaurante 40/40 Club, firma de publicitate Translation, compania de produse cosmetice Carol's Daughter şi alte câteva afaceri. 
În top, pe locul al treilea îl găsim pe Dr. Dre, cu o avere de 270 de milioane de dolari. Acesta a vândut în august 2011, producătorului HTC, contra sumei de 300 de milioane de dolari, 51% din acţiunile companiei Beats Electronics, înfiinţată în 2008 de Dr. Dre şi directorul casei Interscope Jimmy Iovine. Partea rapperului Dr. Dre în urma tranzacției a fost de 85 de milioane de dolari, după achitarea taxelor. Restul de acţiunilor rapperului sunt în valoare de 100 de milioane de dolari, suma putând crește rapid, dacă acea companie va continua să se extindă.
Deși nu este atât de cunoscut precum colegii săi de top, rapperul Bryan "Birdman" Williams se situează pe poziția a patra, strângând 125 milioane de dolari în 2012. El a înfiinţat casa de discuri Cash Money Records, unde îl are asociat pe fratele său, Ronald "Slim" Williams. În 1998 a încheiat un contract profitabil de distribuţie cu grupul Universal, în valoare de 30 de milioane de dolari, valoarea acesteia crescând o dată cu succesul avut de artiştii produși de el, printre care Nicki Minaj, Lil Wayne sau Drake. În semn de recunoștință, rapperul și i-a tatuat pe artiști.
50 Cent, Curtis Jackson pe numele din buletin a strâns o avere de 110 milioane de dolari. Rapperul a câştigat 100 de milioane de dolari din vânzarea acţiunilor pe care le deţinea în compania Vitaminwater, în 2007. Sume substanțiale i-au venit din vânzări de discuri şi de articole vestimentare, concerte, turnee, din rolurile din filme, jocurile video în care apare ca personaj, linii de pantofi şi volumele sale de memorii, dar şi o nouă linie de căşti. În paralel el a investit destul de mult în lucrările de renovare ale locuinţei sale, care a aparținut în trecut lui Mike Tyson.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu