Filled Under: , , , , ,

Copiii fac mofturi la masa

1. Mancarea este intr-adevar necorespunzatoare, nu este gustoasa si nici aspectuoasa sau nu il satura. Se poate intampla? Desigur. Si mamele, adultii in general, pot gresi. Mancarea pentru copiii necesita inventivitate.
2. Copilul mananca intre mese si la ora mesei nu este flamand.
3. Atmosfera ce se creeaza la masa ii inhiba efectiv si nu pot manca. Copiii sunt foarte sensibili. O atmosfera tensionata, cu certuri, dojane, mustrari in timpul mesei desigur ca-i face sa le piara pofta de mancare. Solutia: creati o atmosfera cat mai placuta la masa, discutati, daca trebuie discutat ceva (numai aspectele pozitive ale zilei). Gasiti un alt moment pentru rezolvarea conflictelor si nu uitati ca, daca nu procedati intelept cu copilul, in atitudinea lui se va instala descurajarea, va fi complexat si prima reactie va fi lipsa poftei de mancare sau "mofturile" cum zic unii parinti.
4. Exista o suferinta organica, copilul poate avea gatul inflamat sau orice alta afectiune si desi el e mare de acum, nu stie totdeauna sa explice ce simte, iar uneori se poate chiar sa nu simta nimic (sunt afectiuni fara simptome vizibile). Poate e nevoie sa fie dus la un control medical. Poate e vorba de paraziti intestinali, de tipul giardia sau poate fi o boala ascunsa, care nu poate fi depistata decat prin analize medicale, iar un consult medical e binevenit.
5. Copilul manifesta repulsie numai fata de numite alimente. De exemplu, un copil cu un ficat sensibil va respinge totdeauna vinetele sau un copil constipat va avea totdeauna repulsie fata de orez pentru ca simte, fara sa stie sa explice, ca, ori de cate ori mananca orez, acesta il face sa se simta inconfortabil. Atentie, daca copilul nu tolereaza un anumit aliment, trebuie consultat medicul. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu