Vorbim despre o planta premium, bogata in potasiu, calciu si
fosfor. Sunt atuuri suficiente ca sa o consumati zilnic. Insa nu va
bazati doar pe spanac pentru a combate anemia.
Frunzele verzi de spanac se consuma, la modul ideal, crude, in salata.
Le combinati cu ulei presat la rece, putin susan crud si zeama de
lamaie si tocmai ati obtinut reteta unei salate care contine atat
clorofila, considerat unul dintre cei mai puternici antioxidanti, dar si grasimi nesaturate.
Insa aceeasi salata valoroasa se poate face cu spanac decongelat.
Se mixeaza (nefiert) cu ulei de masline, cu zeama de lamaie si rezulta
un produs gustos si sanatos. Sucul de lamaie trebuie obligatoriu adaugat
si contribuie la absorbtia fierului non-hemic prezent in spanac. Acesta
poate fi folosit in cantitate infima doar sub actiunea vitaminei C
naturale.
Dar cea mai mare parte din fierul ingerat odata cu frunzele de
spanac va fi eliminat rapid si nu va intra in circuitul general al
organismului, potrivit csid.ro.
Sfatul specialistilor este sa consumati spanac crud,
decongelat, pregatit la aburi tot timpul anului. Este bogat in
vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, K, E, PP si fluidizeaza
sangele, adica prin consum repetat scade riscul formarii cheagurilor in
interiorul vaselor. Astfel, spanacul intra in protectia cardiovasculara.
Aceasta planta trebuie inclusa in alimentatie inca din copilarie,
imediat dupa diversificare, alaturi de carne sau de ou. Spanacul
contribuie la cresterea diurezei, stimuleaza secretiile gastrice,
pancreatice si biliare. Asadar, carnea spre exemplu va fi corect
digerata si asimilata.
Carnea rosie este principalul furnizor de fier hemic, cel pe care
organismul uman il foloseste si nu il elimina. Corpul are nevoie de
aproximativ 1 mg de fier zilnic, iar din hrana puteti ingera pana la 25
mg de fier, care insa va fi eliminat. Iata de ce, daca aveti mese
diverse si corecte si primiti diagnosticul de anemie feripriva, nu
trebuie apelati la si mai multe alimente care contin fier. In acest caz,
aveti nevoie de investigatii care sa determine din ce loc pierdeti
hemoglobina, deci sange. Iar primele investigatii sunt de obicei
colonoscopia si gastroscopia.
Un alt motiv pentru care e indicat consumul spanacului se refera la
proprietatile lui anti-inflamatorii. Hrana inalt industrializata poate
determina stari de inflamatie in organism, care trebuie combatute cu
orice pret, pentru ca pe fondul inflamatiei generalizate se pot dezvolta
bolile civilizatiei moderne printre care diabetul de tip 2, bolile
cardiovasculare si unele forme de cancer.
Spanacul trebuie consumat rapid dupa ce este cules. In caz contrar,
trebui sa stea la temperatura contanta, in frigider, altfel isi pierde
proprietatile. Spre exemplu, daca luati spanac din piata si acesta a
fost tinut o zi in soare, mare parte din calitatile lui nutritive au
disparut. Spanacul congelat este o optiune viabila daca a fost congelat
rapid dupa recoltare. In acest fel, pastreaza peste 90% dintre
calitatile nutritionale.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu