Filled Under: , , , , , ,

Spanacul bogata in potasiu, calciu si fosfor.

Vorbim despre o planta premium, bogata in potasiu, calciu si fosfor. Sunt atuuri suficiente ca sa o consumati zilnic. Insa nu va bazati doar pe spanac pentru a combate anemia.

Frunzele verzi de spanac se consuma, la modul ideal, crude, in salata. Le combinati cu ulei presat la rece, putin susan crud si zeama de lamaie si tocmai ati obtinut reteta unei salate care contine atat clorofila, considerat unul dintre cei mai puternici antioxidanti, dar si grasimi nesaturate.

Insa aceeasi salata valoroasa se poate face cu spanac decongelat. Se mixeaza (nefiert) cu ulei de masline, cu zeama de lamaie si rezulta un produs gustos si sanatos. Sucul de lamaie trebuie obligatoriu adaugat si contribuie la absorbtia fierului non-hemic prezent in spanac. Acesta poate fi folosit in cantitate infima doar sub actiunea vitaminei C naturale.

Dar cea mai mare parte din fierul ingerat odata cu frunzele de spanac va fi eliminat rapid si nu va intra in circuitul general al organismului, potrivit csid.ro.

Sfatul specialistilor este sa consumati spanac crud, decongelat, pregatit la aburi tot timpul anului. Este bogat in vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, K, E, PP si fluidizeaza sangele, adica prin consum repetat scade riscul formarii cheagurilor in interiorul vaselor. Astfel, spanacul intra in protectia cardiovasculara.

Aceasta planta trebuie inclusa in alimentatie inca din copilarie, imediat dupa diversificare, alaturi de carne sau de ou. Spanacul contribuie la cresterea diurezei, stimuleaza secretiile gastrice, pancreatice si biliare. Asadar, carnea spre exemplu va fi corect digerata si asimilata. 

Carnea rosie este principalul furnizor de fier hemic, cel pe care organismul uman il foloseste si nu il elimina. Corpul are nevoie de aproximativ 1 mg de fier zilnic, iar din hrana puteti ingera pana la 25 mg de fier, care insa va fi eliminat. Iata de ce, daca aveti mese diverse si corecte si primiti diagnosticul de anemie feripriva, nu trebuie apelati la si mai multe alimente care contin fier. In acest caz, aveti nevoie de investigatii care sa determine din ce loc pierdeti hemoglobina, deci sange. Iar primele investigatii sunt de obicei colonoscopia si gastroscopia.

Un alt motiv pentru care e indicat consumul spanacului se refera la proprietatile lui anti-inflamatorii. Hrana inalt industrializata poate determina stari de inflamatie in organism, care trebuie combatute cu orice pret, pentru ca pe fondul inflamatiei generalizate se pot dezvolta bolile civilizatiei moderne printre care diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare si unele forme de cancer.

Spanacul trebuie consumat rapid dupa ce este cules. In caz contrar, trebui sa stea la temperatura contanta, in frigider, altfel isi pierde proprietatile. Spre exemplu, daca luati spanac din piata si acesta a fost tinut o zi in soare, mare parte din calitatile lui nutritive au disparut. Spanacul congelat este o optiune viabila daca a fost congelat rapid dupa recoltare. In acest fel, pastreaza peste 90% dintre calitatile nutritionale.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu