APA
Daca luam in calcul faptul ca organismul nostru contine 75% apa, nu mai
este surprinzator faptul ca trebuie sa bem lichide in mod regulat,
pentru a-i mentine buna functionare. Adultii pierd circa 2,25-3,5 litri
de apa pe zi (si chiar mai mult, daca fac multe exercitii fizice): 0,6
litri prin transpiratie, 1,2 litri prin expiratie si 1,8 litri prin
urina. Deci acest lichid trebuie inlocuit. De fapt, corpul nostru poate
supravietui mai mult timp fara hrana, decat fara apa.
Echilibrul corect al apei in organism este foarte
important pentru functionarea fiecarei celule. Este necesar un consum
suficient de apa, intr-o forma sau alta pentru a elimina reziduurile din
intestine si pentru a preveni, astfel, constipatia si alte probleme de
digestie. Apa este, de asemenea, necesara pentru a elimina reziduurile
si toxinele din organism, prin piele, sub forma de transpiratie, si prin
vezica urinara, sub forma de urina. Acest lucru previne iritarea
rinichilor sau a vezicii. In manifestarile de febra, diaree sau
varsaturi, consumul de lichide este foarte important in prevenirea
deshidratarii. Dupa o noapte de petrecere, apa sau sucurile de fructe
iti vor spala rinichii si te vor scuti de mahmureala. Multi dintre noi
nu consuma lichid in cantitati suficiente pentru a se mentine in cea mai
buna conditie. Daca apa obisnuita nu pare destul de tentanta, exista
numeroase alte posibilitati mai gustoase de a asigura cantitatea de
lichid necesara organismului.
CEAIUL
Fie ca este chinezesc, indian sau de plante, ceaiul este o bautura
naturala perfecta, care nu contine aditivi artificiali si care a facut
parte din viata noastra de mii de ani. In afara de apa, multi dintre noi
beau ceai mai mult decat orice alta bautura si pot beneficia de acest
mijloc prin gasirea unei serii de ceaiuri bune pentru sanatate, care sa
le satisfaca si papilele gustative. fiecare ceai de plante nu numai ca
are un gust specific, ci cuprinde si o serie de binefaceri medicinale,
binecunoscute celor din lumea fitoterapiei. Ceaiurile de plante din
aceasta carte au fost alese atat pentru efectele lor terapeutice, cat si
pentru aromele placute si constituie o schimbare placuta a obiceiurilor
cotidiene. Datorita faptului ca ceaiul "normal" contine cafeina, in
ultimii ani, a suferit de o publicitate potrivnica, mai ales de cand
stresul joaca un rol semnificativ in aparitia problemelor de sanatate,
iar cafeina ii amplifica efectele. Totusi, de putina vreme incoace, s-a
descoperit ca ceaiul (chinezesc, indian sau japonez) contine
antioxidanti sub forma de flavonoide. Acestea ajuta organismul sa se
apere impotriva radicalilor liberi, care contribuie la instalarea
bolilor cronice, cum ar fi bolile cardiace si cancerul. Una dintre
flavonoide, catechina, se gaseste, de asemenea in mar si in coaja
strugurilor. Un dezavantaj al ceaiului este acela ca el contine
polifenoli, care pot afecta procesul de absorbtie a fierului. Din acest
motiv, cel mai bine este sa beti ceaiul intre mese si nu in timpul
mesei, mai ales daca sunteti vegetarieni.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu