Filled Under: , , , , , , , , , , ,

Lista scumpirilor de 1 aprilie 2014

Carburanţii, gazele şi ţigările vor costa mai mult începând de astăzi, 1 aprilie. Majorarea preţului combustibililor era preconizată încă de la începutul anului. Operatorii de pe piaţa de pofil se aşteaptă la o scădere imediată a consumului, dar susţin că şoferii vor reveni la pompe imediat cum se vor obişnui cu noile preţuri practicate. În medie cu 30 până la 50 de bani se vor scumpi şi ţigările. Ca şi până acum, probabil că fumătorii vor apela mai mult la „piaţa neagră” de profil pentru a reduce impactul pe care majorarea preţului l-ar putea avea asupra bugetului familiei. Şi gazele se scumpesc de astăzi, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali. Aceasta este prima din cele trei scumpiri preconizate pentru anul 2014.


Majorarea care va afecta cea mai mare parte a populaţiei este cea a preţului combustibililor. Acciza pentru benzină şi motorină va creşte cu 7 eurocenţi de la 1 aprilie, ceea ce va duce la o scumpire a carburanţilor de aproximativ 40 de bani, după cum estimează operatorii din sector. În prezent, acciza reprezintă 30% din preţul final la benzină şi 26% la motorină.
În februarie, prim-vicepreşedintele Rompetrol, Cătălin Dumitru, declara că această majorare a accizei se va reflecta cu certitudine în preţul final de la pompă. Dumitru a adăugat că, pe termen scurt, această scumpire va duce la un recul al consumului, dar tendinţa îşi va reveni imediat după ce consumatorii se vor obişnui, de nevoie, cu noul preţ. „Această creştere de preţ cu siguranţă va determina o scădere a consumului, e greu de anticipat cu cât, depinde şi de vreme, de alţi factori, va fi o perioadă de reaşezare a pieţei. Va diminua consumul total cu un procent? Posibil. Două procente? Posibil şi asta. Apoi suntem convinşi că se va reveni la un consum normal, atât la benzină, cât şi la motorină”, a precizat oficialul Rompetrol.
Recent, premierul Victor Ponta a precizat că banii din acciza pe carburant care va fi introdusă de mâine vor fi direcţionaţi către buget şi de acolo spre infrastructură şi alte proiecte bugetare. „Lucrurile sunt foarte clare. Banii din acciză, ca de altfel toate taxele şi impozitele, merg în bugetul mare şi de acolo sunt alocaţi aceştia plus alţii, că nu ajung doar aceştia, pentru proiectele de infrastructură, cofinanţarea proiectelor europene de infrastructură şi proiectele din bugetul naţional. Cheltuielile pentru infrastructura rutieră sunt mai mari decât veniturile pe care le luăm din acciză, dar acestea pot să asigure pentru anii care urmează cofinanţările necesare pentru Programul Operaţional Sectorial Transporturi”, a spus premierul Victor Ponta într-o intervenţie telefonică la un post privat de televiziune.
Scumpirea ţigărilor încurajează piaţa neagră
Nici pe fumători nu-i aşteaptă veşti bune. De astăzi creşte şi preţul ţigaretelor, ca urmare a majorării accizelor. Astfel, acciza specifică va creşte de la 1 aprilie la 59,77 euro/1.000 de ţigarete, faţă de 56,71 euro/1.000 de ţigarete în prezent (+5,4%), fapt care va conduce la o majorare a accizei totale cu 3,16%, la 84,37 euro/1.000 de ţigarete (+3,16%). Acciza ad valorem va scădea uşor, de la 19% la 18%, iar acciza minimă pentru perioada 1 aprilie 2014 — 31 martie 2015 va fi de 81,5 euro/1.000 de ţigarete, faţă de 79 euro/1.000 de ţigarete în prezent. La începutul anului 2014, accizele au crescut cu 4,77%, prin indexarea cu rata medie anuală a inflaţiei calculată în septembrie, peste nivelul de curs din 2012.
Piaţa neagră a ţigaretelor a înregistrat în ianuarie 2014 cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi jumătate, ajungând la 15,7%, conform unui studiu al companiei de cercetare Novel.
Încă două majorări la gaze anul acesta
Liberalizarea preţului gazelor duce, la rândul său, la apariţia unui nou val de scumpiri ce demarează tot astăzi, 1 aprilie. Gazele pentru populaţie se vor scumpi cu 2%, iar cele pentru consumatorii non-casnici vor fi mai scumpe cu 5%, potrivit calendarului de liberalizare a preţului gazelor, agreat de Guvernul României, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană. Potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), calendarul de liberalizare pentru acest an mai prevede alte două scumpiri. „La 1 iulie va fi o creştere pentru non-casnici de 5% şi pentru casnici de 3%, iar, la 1 octombrie, creşterea va fi de 4% pentru non-casnici şi de 3% pentru casnici”, a declarat preşedintele instituţiei, Niculae Havrileţ luna trecută.
Calendarul de liberalizare a pieţei gazelor cuprinde dereglementarea totală pentru consumatorii casnici începând cu 31 decembrie 2018. De la acea dată, doar consumatorii vulnerabili, cu venituri mici, vor mai plăti tarife reglementate. Pentru firme, preţul gazelor va fi liberalizat la 31 decembrie 2014, potrivit actualului calendar de liberalizare.
Agricultorii, sprijiniţi de stat să facă faţă scumpirilor
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va compensa creşterea accizei pentru motorina utilizată în agricultură, fermierii urmând să primească prin rambursare în jur de 1,8 lei pe litru, începând cu trimestru al doilea din 2014. „Dacă pentru ultimul trimestru din 2013, agricultorii primesc 1,39 lei pe fiecare litru prin rambursarea diferenţei de acciză pentru motorina utilizată în agricultură, în primul trimestru din acest an, conform noii metodologii de calcul, acest sprijin a crescut la circa 1,51 lei pe litru, iar după 1 aprilie, odată cu majorarea suplimentară a accizei cu 7 eurocenţi, Ministerul Agriculturii va compensa creşterea şi va plăti fermierilor aproximativ 1,8 lei pe litru”, a precizat Daniel Botănoiu, secretar de stat în MADR. Acesta a precizat că subvenţionarea pe care o face Ministerul Agriculturii este de 94% din valoarea accizei pe care preţul motorinei de la o pompă o conţine. „Fermierii plătesc din acciză doar 21 de euro pe tona de motorina utilizată în agricultură, diferenţa până la nivelul standard al accizei, de 330,39 euro/tonă, fiind suportată de Ministerul Agriculturii”, a subliniat oficialul MADR.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu