Filled Under: , , , , , , ,

Hipotermia provocata de temperaturilele joase

Temperaturile joase din sezonul rece reprezina un factor de risc pentru numeroase afectiuni care pot pune viata in pericol. Simptome precum voma, greata, amorteala sau pierderea simturilor nu trebuie ignorate, iar persoanele sensibile trebuie sa-si aleaga cu grija vestimentatia pe timp de iarna. Afla mai jos care sunt cele mai frecvente afectiuni cauzate de frig!

Hipotermie. Hipotermia apare atunci cand temperatura corpului scade sub 35 de grade si poate fi fatala daca nu este descoperita si tratata la timp. Aceasta problema poate aparea la oricine, insa mai expuse sunt persoanele in varsta, al caror organism nu se adapteaza rapid la temperaturile din mediul inconjurator. Astfel, cele mai multe persoane nu observa cand temperatura corpului scade.

Printre simptomele la care trebuie sa fii atent sunt senzatia de frig, tremuraturile, confuzia, somnolenta si dificultatile de vorbire. In cazuri grave, inima isi incetineste activitatea, ceea ce pune viata in pericol.

Pentru a preveni hipotermia, este recomandat sa porti haine calduroase, in straturi, iar mainile si picioarele sa fie bine protejate. Bauturile calde sunt de mare ajutor in astfel de situatii, deoarece maresc temperatura corpului. Ai grija insa sa eviti consumul de bauturi alcoolice, baile sau dusurile fierbinti, intrucat pot cauza soc.

Gripe si raceli. Chiar daca gripele si racelile nu sunt specifice doar sezonului rece, in aceasta perioada se inregistreaza cele mai multe cazuri. Temperaturile scazute reprezinta unul din factorii responsabili de aceste afectiuni, deoarece limiteaza aprovizionarea organismului cu celule albe care sa lupte impotriva infectiilor. In plus, in sezonul rece, virusii de raceala rezista mai mult timp atunci cand aerul este uscat.

Durerile de cap, tusea, stranutul, frisoanele sau febra sunt semnele care anunta o raceala. Pe masura ce boala se agraveaza, apar simptome precum dureri musculare, oboseala si lipsa apetitului. Pentru a preveni aparitia acestei afectiuni este foarte important sa adopti reguli drastice de igiena, sa eviti locurile aglomerate si persoanele bolnave. In plus, consuma multe lichide, fructe si legume proaspete.

Degeraturi. Degeraturile sunt leziuni ale tesuturilor, provocate de frig, in urma unor perioade de expunere indelungata la temperaturi scazute. Cele mai afecte parti ale corpului sunt fata, urechile, incheieturile, mainile si picioarele. Pielea degerata este albicioasa, rigida si amortita. In cazuri severe, degeraturile necesita amputare.

Pentru a preveni degeraturile, este recomandat sa porti haine calduroase si sa stai cat mai mult la adapost.

Atacuri de cord. Atacurile de cord sunt mult mai frecvente in sezonul rece, deoarce frigul mareste tensiunea arteriala si pune mai multa presiune asupra inimii, care functioneaza la cote ridicate pentru a mentine corpul la o temperatura normala.

Printre semnele alarmante care anunta un atac de cord se numara durerile in piept, respiratia sacadata, oboseala brusca, ameteala, transpiratia, greata, voma sau bataile neregulate ale inimii. Pentru a preveni atacurile de cord, medicii recomanda sa mergi de urgenta la spital daca te confrunti cu astfel de simptome. In plus, imbraca-te corespunzator si evita sa petreci mult timp in medii cu temperaturi joase

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu