Inghetata este un produs industrializat sau obtinut in cofetarie
printr-un procedeu special, cu o anumita textura formata dintr-un
amestec de produse lactate, zahar, arome, coloranti, stabilizatori si
emulgatori, sub forma de gelatina, zeamil, frisca, cu sau fara adaosuri
ca oua, fructe, arahide. Toata lumea are o aroma sau un brand preferat
pentru inghetata, iar discuta despre care inghetata e mai buna se
schimba de la an la an. In timp ce producatorii dezvolta propriile
retete speciale, elementele de baza ale productiei inghetatei sunt, in
esenta, aceleasi peste tot. Cele mai importante ingrediente ale
inghetatei provin din lapte. In Statele Unite, de exemplu, legislatia
prevede ca inghetata trebuie sa aiba cel putin 10% grasime din lapte.
Folosirea diferitelor procentaje de grasime afecteaza gustul, finetea,
culoarea, textura si valoarea nutritiva a produsului finit.
Inghetatele gurmet sau premium contin cel putin 12%
grasime din lapte, de obicei chiar mai mult. Un continut prea ridicat de
grasime poate contribui la o mascare a aromei produsului si din acest
motiv, in cazul inghetatei preparate cu sucuri de fructe, este de
preferat un continut mai redus de grasime (5-10%). O atentie deosebita
trebuie acordata calitatii grasimii utilizate, deoarece defectele, chiar
discrete (cum ar fi gustul ranced, amar, metalic) se pot accentua in
timpul prelucrarii, transmitandu-le produsului. Indulcitorii folositi la
inghetata variaza de la zaharul de trestie sau de sfecla, pana la
miere. Stabilizatorii, precum derivatele din plante, sunt de obicei
folositi in cantitati mici pentru a preveni formarea cristalelor mari de
gheata si pentru a face inghetata mai fina. Emulsificatorii precum
lecitina, mono-gliceridele si digliceridele sunt folositi de asemenea in
cantitati mici. Ei ofera o inghetare uniforma a inghetatei, precum si o
textura mai fina si uscata in forma finala. Aceste ingrediente de baza
sunt amestecate si mixate intr-o cisterna speciala, compozitia este apoi
pompata intr-un pasteurizator, unde este incalzita si tinuta la o
temperatura dinainte determinata. Compozitia fierbinte este apoi trecuta
intr-un aparat de omogenizare, unde grasimea din lapte este dispersata
in particule mai mici, oferind astfel amestecului posibilitatea de a
ramane neted si cremos. Compozitia este apoi racita rapid prin
intermediul unei metode de "racire continua", folosind un flux regulat
de mixare care ingheata o anumita cantitate de inghetata la anumite
intervale de timp. In timpul procesului de inghetare, mixarea este
aerata de un dispozitiv special. Bulele mici de aer sunt incorporate de
aceasta actiune de invartire continua, evitand astfel ca inghetata sa
devina o masa solida de ingrediente inghetate. Urmatorul pas este
adaugarea adaosurilor cum ar fi fructele, alunele, ciocolata, cacao,
biscuiti, fulgi de cereale s.a. Aceste ingrediente sunt adaugate in
inghetata semi-solida dupa ce aceasta paraseste racitorul. Apoi,
inghetata este ambalata in diverse recipiente, cupe, forme si este
transferata rapid intr-o camera speciala, unde temperaturi sub 0°C ingheata produsul pana la depozitarea si distribuirea lui finala.
Filled Under: aromat, Cum este facuta inghetata, diverse, dulce, inghetata, news, noutati, produs finit, Stiri externe
Cum se face inghtata?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu