Filled Under: , , , , , , , ,

Lacul albastru din inima Maramuresului

Când vezi în fotografii ochiul de apă de un albastru intens, te-ai gândi că privești un lac dintr-un spațiu mult mai exotic, poate din jungla mayașă din Mexic unde puțurile care se deschid în inima stâncilor lasă să se vadă o apă de un turcoaz aproape magic.

Dar Lacul Albastru se află în județul Maramureș, lângă Baia Sprie, și abia acum începe să fie descoperit de către turiști, de când o echipă de voluntari harnici i-au sporit frumusețea prin grija lor pentru curățenie.

Înconjurat de o pădure de gorun și de câteva exemplare de pin, Lacul Albastru s-a format printr-o combinație întâmplătoare a două acțiuni: una umană, cealaltă naturală.

În perioada interbelică, pe locul lacului era o galerie de mină în care s-a acumulat apă de ploaie.

În cele din urmă, galeria s-a prăbușit prin anii 1919-1920, formând o mică depresiune plină cu apă. Deoarece este bogată în compuși sulfuroși din vechile excavații miniere, apa adunată în lac are o culoare verde-albastră foarte intensă. Din cauza compușilor sulfuroși, în lac nu trăieşte nicio vietate, însă apa ...



Prin anii 2000, lacul era vizitat în special de localnici. „Cât era vacanța de lungă, toți copiii orașului erau sus la lac. Începând de la 10 dimineața până după-amiaza târziu ne prăjeam la soare și înotam. Pe la vârsta de 13 ani am învățat să înot, în Lacul Albastru. Erau cele mai frumoase veri”, își amintește Adrian.

În viitor, tinerii vor să amenajeze și un izvor care este folosit de localnici pentru a lua apă potabilă.  Izvorul se numește “Ciontolan” și se află la aproximativ 3 kilometri spre ieșirea din oraș.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu