Filled Under: , , , , , , ,

Telina lupta impotriva cancerului

Telina este una dintre legumele care nu trebuie sa lipseasca din casa. Se poate gasi in tot timpul anului la piata si la supermarket, iar beneficiile sale sunt unele care nu pot fi deloc neglijate.


Frunzele si radacina de telina pot fi consumate si in stare cruda, asa ca timpul de preparare este scurt. Din frunze se poate pregati un suc delicios, iar din tulpina multe preparate foarte gustoase.


Telina reduce aciditatea gastrica, lupta impotriva cancerului, are efect laxativ si diuretic, scade tensiunea arteriala si sustine activitatea normala a functiei renale.


Specialistii sustin ca telina este un excelent antiinflamator in tractul digestiv, iar polizaharidele fara amidon  din ea sunt responsabile de aceasta functie.


Acestia au identificat si alte tipuri de antioxidanti in telina, in afara de binecunoscuta vitamina C, iar acestia ajuta in lupta cu radicalii liberi si cu daunele de oxigen din celulele noastre, vasele de sange si organe.


Daca planuiti sa gatiti la abur legume, includeti si telina, fara a va fi teama ca isi va pierde din proprietatile antioxidante in timpul prepararii. Intr-un studiu recent, cercetatorii au comparat impactul pe care il are prepararea la abur timp de 10 minute versus prepararea prin fierbere, timp de 10 minute si blansarea(operatie de sterilizare, prin oprire, a alimentelor), timp de 3 minute in apa fiarta.


In cazul gatitului la abur, intre 83-99% dintre antioxidanti au ramas in telina dupa 10 minute. La blansare si la fierbere s-au pierdut antioxidantii in proportie de 38-41%, informeaza whfoods.com.


Specialistii recomanda ca telina sa fie consumata intr-o perioada de 5-7 zile de la cumparare, iar cea 

refrigerata pentru perioade lungi de timp ar trebui evitata, deoarece au loc pierderi masive de fenoli pe durata congelarii.


Telina contine vitamina K in proportie de 32.8%, molibden, un oligoelement esential in alimentatie, in proportie de 11.2%, acid folic, 9,5%, dar si potasiu, mangan, fibre, acid pantotenic, vitamina B2, cupru, vitamina C, vitamina B6, calciu, fosfor, mangneziu si vitamina A.


Leguma mai este laudata si pentru suportul cardiovascular pe care il ofera si scaderea riscului de inflamare cardiovasculara, are si un efect calmant asupra sitemului nervos, iar pentru cei care au pietre la vezica biliara si cea urinara trebuie sa consume telina cat mai des, deoarece ajuta la eliminarea lor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu