Telina este una dintre legumele care nu trebuie sa
lipseasca din casa. Se poate gasi in tot timpul anului la piata si la
supermarket, iar beneficiile sale sunt unele care nu pot fi deloc
neglijate.
Frunzele si radacina de telina pot fi consumate si in stare cruda,
asa ca timpul de preparare este scurt. Din frunze se poate pregati un
suc delicios, iar din tulpina multe preparate foarte gustoase.
Telina reduce aciditatea gastrica, lupta impotriva cancerului, are
efect laxativ si diuretic, scade tensiunea arteriala si sustine
activitatea normala a functiei renale.
Specialistii sustin ca telina este un excelent antiinflamator in
tractul digestiv, iar polizaharidele fara amidon din ea sunt
responsabile de aceasta functie.
Acestia au identificat si alte tipuri de antioxidanti in telina, in afara de binecunoscuta vitamina C, iar acestia ajuta in lupta cu radicalii liberi si cu daunele de oxigen din celulele noastre, vasele de sange si organe.
Daca planuiti sa gatiti la abur legume, includeti si telina, fara a
va fi teama ca isi va pierde din proprietatile antioxidante in timpul
prepararii. Intr-un studiu recent, cercetatorii au comparat impactul pe
care il are prepararea la abur timp de 10 minute versus prepararea prin
fierbere, timp de 10 minute si blansarea(operatie de sterilizare, prin
oprire, a alimentelor), timp de 3 minute in apa fiarta.
In cazul gatitului la abur, intre 83-99% dintre antioxidanti au
ramas in telina dupa 10 minute. La blansare si la fierbere s-au pierdut
antioxidantii in proportie de 38-41%, informeaza whfoods.com.
Specialistii recomanda ca telina sa fie consumata intr-o perioada de 5-7 zile de la cumparare, iar cea
refrigerata pentru perioade lungi de timp ar trebui evitata, deoarece au loc pierderi masive de fenoli pe durata congelarii.
Telina contine vitamina K in proportie de 32.8%,
molibden, un oligoelement esential in alimentatie, in proportie de
11.2%, acid folic, 9,5%, dar si potasiu, mangan, fibre, acid pantotenic,
vitamina B2, cupru, vitamina C, vitamina B6, calciu, fosfor, mangneziu
si vitamina A.
Leguma mai este laudata si pentru suportul
cardiovascular pe care il ofera si scaderea riscului de inflamare
cardiovasculara, are si un efect calmant asupra sitemului nervos, iar
pentru cei care au pietre la vezica biliara si cea urinara trebuie sa
consume telina cat mai des, deoarece ajuta la eliminarea lor.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu