Ceapa face parte din familia Allium si este bogata in sulfuri care sunt responsabile pentru mirosul usor de recunoscut.
In ciuda mirosului, aceste componente ale cepei au numeroase efecte benefice pentru sanatate.
Beneficii cardiovasculare
Exista
dovezi care sustin ca substantele care se gasesc in ceapa au actiune
anti-coagulanta si previn cheagurile de sange nedorite. De asemenea,
scad nivelul colesterolului si trigliceridelor din sange si imbunatatesc
functia de membrana din celulele rosii de sange. Cu alte cuvinte,
consumul de ceapa previne atacul de cord.
Beneficii pentru oase si tesutul conjunctiv
Studiile
demonstreaza ca ceapa ajuta la cresterea densitatii osoase, avand
efecte benefice la femeile aflate la varsta menopauzei. In plus, exista
dovezi ca femeile in varsta isi reduc riscul de fracturi de sold daca
mananca ceapa zilnic.
Beneficii anti-inflamatorii
O
molecula unica aflata in portiunea bulbara a cepei inhiba actiunea
celulelor macrofage - celule albe care joaca un rol important in
imunitate si care declanseaza mecanisme de aparare ce au raspunsuri
inflamatorii la scara larga in organism. Antioxidantii din ceapa iti
ofera surse anti-inflamatorii bune si impiedica oxidarea acizilor grasi
in corpul tau.
Protejeaza impotriva cancerului
Ceapa
scade riscul de cancer, chiar daca o consumi in cantitati moderate.
Cancerul colorectal, laringeal si ovarian sunt tipurile de cancer al
caror risc scade daca mananci ceapa in mod regulat.
Alte beneficii de sanatate
Ceapa ajuta la mentinerea in limite normale a nivelului de zahar din sange si ajuta la prevenirea infectiilor bacteriene.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu