Filled Under: , , , , ,

Ce nu stiai despre cafea

Cafeaua consumata zilnic reprezinta, pentru multi oameni, doza necesara de energie, fiind considerata un mod simplu si ieftin de a face fata oboselii, însa noi cercetari arata ca efectele acestei substante asupra organismului sunt subestimate, putând fi o cauza a atacurilor de panica.

Potrivit cercetatorilor, cofeina este o substanta psihoactiva extrem de puternica.
Consumata moderat, cofeina îi face pe oameni sa se simta bine. În exces, însa, efectul este neplacut, iar în cantitati foarte mari ar putea fi chiar fatala.

Consumul în exces de cofeina poate provoca efecte secundare precum tahicardie, transpiratie si anxietate acuta. Cel din urma efect secundar este, în mod deosebit, îngrijorator, pentru ca duce la cresterea incidentei starilor de depresie si îngrijorare.

Un adult din 20 sufera de anxietate, un sentiment de neliniste sau teama care poate fi usor sau sever.

Impactul cofeinei asupra mintilor oamenilor nu este un subiect la care multi dintre consumatori sa se gândeasca. Acea energie pe care o ofera cofeina altereaza, însa, creierul.

Cofeina este neobisnuit de mobila în corp, molecula mica ajungând la creier în doar 20 de minute, si depaseste cu usurinta bariera hemato-encefalica. Odata ajunsa acolo, cofeina blocheaza absorbtia de adenozina, un neurotransmitator care îi indica creierului momentul în care o persoana este obosita.

Acest truc simplu îi împiedica pe oameni sa se simta obositi, astfel ca nicio sarcina nu pare de nerezolvat.
Dar cofeina are si efecte fiziologice. Aceasta stimuleaza sistemul nervos central, astfel ca se accentueaza nivelul de vigilenta, timpul de reactie scade si capacitatea de concentrare creste. Tensiunea arteriala creste usor, iar inima porneste într-o cursa - toate simptomele asociate cu anxietatea.

Astfel, în timp ce aceste modificari fiziologice ofera un impuls puternic, cofeina poate avea efecte psihologice serioase.

John Greden, de la Universitatea din Michigan (SUA), este de parere ca excesul de cofeina poate face pe oricine anxios.

În lucrarea sa "Anxiety Or Caffeinism: A Diagnostic Dilemma", Greden subliniaza ca, de multe ori, este trecut cu vederea faptul ca "dozele mari de cofeina" pot induce simptome imposibil de distins de cele ale anxietatii.

Garden a dat ca exemplu cazul unei asistente medicale în vârsta de 27 de ani, care se plângea de ameteli, tremur al vocii, dispnee, dureri de cap si batai neregulate ale inimii. Aceasta a fost initial diagnosticata cu anxietate, dar, mai târziu, s-a descoperit ca principala cauza era consumul excesiv de cafea. Femeia consuma, în medie, 12 cesti de cafea neagra pe zi. Dupa ce a renuntat la a mai bea cafea, simptomele au disparut.

Oamenii de stiinta precizeaza, totusi, ca acestea sunt exemple extreme. Majoritatea oamenilor consuma maximum trei - patru cesti de cafea pe zi.

Prin urmare, tratamentul initial ideal pentru tratarea anxietatii în cazul persoanelor care consuma cofeina consta în eliminarea acesteia din dieta, pentru a stabili daca exista îmbunatatiri ale starii de sanatate, înainte de a administra tratamentul medicamentos traditional.

De asemenea, cofeina a fost asociata cu atacurile de panica, ce sunt trecatoare, dar care pot afecta foarte mult organismul si pot fi extrem de comune.

Un studiu publicat în 2007 a analizat trei grupuri distincte de voluntari: unul de persoane sanatoase, fara antecedente privind atacurile de panica, unul de pacienti cu astfel de tulburari si unul format din rudele de gradul I ale bolnavilor, dar care n-au avut antecedente de atacuri de panica. Participantilor la studiu li s-a oferit fie cafea decofeinizata, fie cafea cu un continut ridicat de cofeina. Nicio persoana nu a avut atacuri de panica si nici nu a suferit de anxietate crescuta dupa ce a consumat bautura decofeinizata. Însa, 52% dintre pacientii care sufereau de atacuri de panica s-au confruntat cu astfel de crize dupa ce au consumat cafeau cu un continut ridicat de cofeina.

Constatarea neasteptata a fost ca 41% dintre rudele de gradul I ale pacientilor au suferit, de asemenea, atacuri de panica. Acestia nu suferisera de astfel de tulburari înainte, dar o doza de cafea puternica le-a indus un atac, fapt care arata nu doar ca unele persoane au o predispozitie genetica de a suferi de anxietate în urma consumului de cofeina, dar si impactul dureros pe care aceasta substanta îl poate avea. Cercetatorii au aratat ca aceasta substanta poate provoca chiar si halucinatii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu