Se stie ca acizii grasi de tip omega 3 sunt benefici pentru sanatate, scazand riscul bolilor cardio-vasculare. Pana acum, uleiul de somon era considerat o sursa bogata de omega 3 dar, de curand, vedeta este alta: uleiul de krill.
Popularul ulei de somon este „detronat” de uleiul de krill. De ce? Ca
si asa numitul ulei de peste, cel de krill contine lanturi lungi de
acizi grasi polinesaturati din familia omega 3, adica EPA - acid
eicosapentanoic si DHA - acid docosahexanoic.
Dar, spre deosebire de acizii grasi din „fratele” somon, acizii
omega 3 din krill se prezinta, în principal, sub forma de fosfolipide –
ceea ce, arata cercetarile, reprezinta o forma bioactiva mai eficienta,
ducand la o mai buna absorbtie a DHA la nivelul creierului. In plus,
uleiul de krill contine si un antioxidant carotenoid foarte puternic,
numit astaxantin, care împiedica oxidarea EPA si DHA.
Inainte de a trece mai departe, trebuie sa facem o precizare
absolut necesara. Krill-ul este un crustaceu marin, asemanator
crevetelui, dar mult mai mic, si face parte din zooplancton – hrana
zilnica a balenelor, pisicilor de mare, crabilor.
Revenind la proprietatile curative ale uleiului de krill:
un studiu american arata ca un supliment zilnic de 300 mg din uleiul
respectiv scade infamatiile si simptomele negative, la pacientii
cardiaci si bolnavi de artrita. In plus, dozele de ulei administrate
sunt mai mici ca cele din ulei de somon, necesare pentru a obtine un
efect similar.
Alte beneficii ale produsului respectiv: creste colesterolul bun si scade concentratia de trigliceride.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu