Filled Under: , , , , ,

Ce calitati au oamenii fara datorii

Exista printre noi oameni care stiu sa puna la ciorap ban peste ban, in asa fel incat sa nu fie cu totul la cheremul bancilor sau sa astepte cu infrigurare trecerea timpului pentru a veni ziua de salariu, conform Business Insider. Nu este vorba despre zgarcenie, ci despre persoane care incearca de fiecare data sa faca alegeri bine gandite si nu ghidate de impuls. 

1. Acorda atentie detaliilor 

Poate aveti impresia ca nu conteza foarte mult taxa de administrare perceputa pentru cardul de credit nefolosit de luni bune, dar pe care va incapatanati sa-l pastrati activ. Persoanele care nu-si monitorizeaza atent finantele proprii au de pierdut, intr-un fel sau altul. Este foarte probabil sa risipiti bani doar din neglijenta sau pentru ca priviti anumite sume ca fiind lipsite de importanta. Mai multa atentie la detalii si urmarirea, luna de luna, a cheltuielilor, in comparatie cu veniturile pentru aceeasi perioada, este o obligatie. Apoi, incercati sa taiati din cheltuielile care nu sunt cu adevarat necesate, cu siguranta le veti gasi. Revizuiti de cateva ori pe an aceasta balanta, pentru a tine pasul cu eventualele schimbari. 

2. Au situatia sub control  

Persoanele care se tin departe de datorii acorda o atentie marita chitantelor si, in general, oricarui document care are legatura cu banii sau cu plata darilor catre stat, plus ca nu semneaza nimc fara sa se uite cu atentie la fiecare amanunt. Daca vreti sa tineti sub control finantele, trebuie sa va intre in sange aceste obiceiuri. Poate ca la inceput o sa vi se para incredibil de greu, dar sentimentul de securitate pe care il veti castiga stiind cum este cheltuit fiecare banut va merita efortul facut initial. 

3. Pretind ca veniturile sunt mai mici 

Chiar si daca sunteti indatorati, puteti incepe sa va redresati situatia prin schimbarea modului in care priviti veniturile pe care le aveti in fiecare luna. Mai exact, imaginati-va ca ceea ce castigati este cu 25% sau 50% mai mic si conturati un buget pe baza acestor cifre. Probabil ca va fi o provocare aproape imposibil de dus la bun sfarsit, cel putin la inceput. Este doar o impresie si, de aceea, este vital sa incepeti sa reduceti din cheltuielile inutile. Sa cheltuiesti mai putin decat castigi pare simplu, dar nu este deloc usor sa procedezi astfel. Pe de alta parte, acest mod de a gandi ajuta sa pui bani deoparte pentru batranete sau ca sa formezi un fond pentru situatii de urgenta. In functie de venituri si de cat de mult reusiti sa economisiti, creste si gradul de independenta financiara in diverse situatii, indiferent daca este vorba despre achizitionarea unei case ori a unei masini.

4. Gandesc pe termen lung

Atunci cand ne concentram numai pe obtinerea unei gratificari imediate, deciziile financiare nu au cum sa fie unele inteligente. Bineinteles, o pereche noua de pantofi la moda este binevenita, dar cum va ajuta asa ceva sa va urmariti scopurile financiare pe termen lung? Nu inseamna ca nu trebuie sa cedati niciodata tentatiei sau ca nu aveti voie sa va cumparati pantofi, ci ca ar trebui sa puneti bani deoparte pentru a va satisface micile placeri. Acest ragaz va va oferi ocazia de a evita cumparaturile izvorate din impuls. 

5. Nu le este teama sa puna intrebari 

Cereti sfaturi, solicitati reducerea dobanzilor atunci cand este posibil si nu va sfiiti sa va scuzati atunci cand intarziati cu plata unei rate catre banca, s-ar putea sa va scuteasca de o penalizare. Persoanele care nu se inglodeaza in datorii incearca toate variantele si au rabdare ori de cate ori se intrevede ceva de castigat.  

6. Economisesc si cand le „pica bani din cer“  

Ati primit de ziua de nastere un cadou in bani sau ati obtinut un bonus neasteptat la serviciu? Nu va grabiti sa-i aruncati pe nimicuri doar pentru ca sunt bani picati din cer. Nu conteaza cat de mica este suma care ti-a intrat in buzunar, pastreaza macar o parte pentru contul de economii si fa un obicei din asta. 

7. Stabilesc obiective 

Este mult mai usor sa economisesti atunci cand ai idee despre ceea ce se va intampla in viitor. Este o metoda buna daca vreti sa strangeti bani pentru o vacanta, pentru zilele de pensie sau chiar pentru a cumpara un articol vestimentar sau o bijuterie ceva mai deosebita. Nu va ganditi ca pensia este la ani distanta, ci concentrati-va pe cum v-ati dori sa arate anii de pensie pentru dumneavoastra. Cu cat un obiectiv este mai bine conturat, cu atat veti fi mai hotarat sa faceti economii. 

8. Stiu sa refuze

Propunerile tentante si care presupun cheltuieli neprevazute apar la tot pasul: invitatii de la prieteni si colegi de a iesi la masa sau intr-un club. Nu va fie jena sa-i refuzati din cand in cand. Sa te abtii de la nenumarate cheltuieli ceva mai mici reprezinta, de asemenea, o cale de a mai adauga cate ceva la contul de economii. Nu inseamna ca nu mai aveti dreptul sa va distrati, totusi. Dar in loc sa luati masa la un restaurant destul de scump, mai bine organizati acasa o petrecere la care puteti invita prietenii. Sau optati pentru o alergare in parc, in loc sa va faceti un abonament la o sala de fitness. 

9. Nu pierd din vedere valoarea banilor 

Este usor sa pierzi sirul cheltuielor atunci cand nu ai de-a face cu bani si folosesti numai cardul de credit. Incercati sa folositi din cand in cand si bani palpabili pentru a va reaminti constant ca fiecare plata se face cu bani adevarati si fiecare leu este muncit. Plus ca utilizarea banilor gheata presupune si o terminare concreta a finantelor, in timp ce utilizarea cardului de credit permite, adesea, indatorarea. Ca un test, folositi o vreme numai bani gheata si o sa vedeti cum vi se schimba obiceiurile de cumparare. 

10. Pun pret mai mare pe experientele de viata si nu pe lucruri 

Oamenii care nu au probleme cu datoriile stiu sa ramana concentrati pe ceea ce conteaza cu adevarat. Cu totii nominalizam familia si prietenii in capul listei de prioritati, dar care sunt alegerile care reflecta acest mod de a gandi? Daca munciti din greu doar ca sa va permiteti sa platiti pentru o masa cu familia la un restaurant scump, luati in considerare si neajunsurile. Nu v-ar fi mai bine daca i-ati invita la 4-5 mese organizate acasa la dvumneavoastra? Credeti ca o sa va distrati cu mult mai bine intr-un alt loc? Este nevoie sa modificati unele obiceiuri in asa fel incat sa capatati unele constructive.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu