Durerile de cap, uscăciunea gurii, greaţa, senzaţia de
disconfort sunt doar câteva din simptomele care apar în urma consumării
unei cantităţi mari de băuturi alcoolice în scurt timp.
Caracteristicile mahmurelii sunt efectul deshidratării organismului,
cu pierdere de minerale, al scăderii glicemiei şi al dilatării vaselor
de sânge de la nivelul creierului. Simptomele mahmurelii durează circa
24 de ore.
Cel mai bine ar fi să previi aceste stări neplăcute dacă ai
de gând să consumi cantități ridicate de alcool. Iată câteva sfaturi
care te pot ajuta să previi mahmureala.
• Nu bea niciodată băuturi alcoolice pe stomacul gol. Mănâncă
înainte alimente care conţin amidon: pâine, paste, produse de patiserie,
orez.
• Dacă eşti la o petrecere, alternează băuturile alcoolice cu cele
fără alcool (apă, sucuri de fructe). Astfel vei preveni deshidratarea
care duce la mahmureală.
• Bea un pahar cu lapte înainte de a consuma băuturi alcoolice, pentru că laptele încetineşte absorbţia alcoolului.
• Evită băuturile acidulate, pentru că acidul grăbeşte absorbţia alcoolului în sânge.
• Ai grijă la băuturile dulci, pentru că ele sunt foarte înşelătoare în ceea ce priveşte concentraţia de alcool.
• Nu abuza de vinul roşu, pentru că acesta conţine tiramină, o substanţă care determină dureri intense de cap.
• Alege băuturile alcoolice deschise la culoare. Acestea conţin mai puţini aditivi şi prezintă un risc mai mic de mahmureală.
Remediu garantat împotriva mahmurelii
• Mandarinele sunt un excelent remediu împotriva mahmurelii. Se
beau circa 500 ml suc proaspăt de mandarine sau se mănâncă, din patru în
patru ore, câte o jumătate de mandarină mai puţin coaptă. Dacă
mahmureala se manifestă prin stări de greaţă, se poate folosi următoarea
reţetă: în 250 ml de apă, se fierb circa 6 g de coji uscate de
mandarine şi 3 g de ghimbir proaspăt. Se bea câte o cană din această
băutură de două ori pe zi. Remediul nu este indicat celor care au tuse
seacă.
• Hidraţii de carbon din pâine, ouă şi carne te vor ajuta să scapi
de mahmureală. Aşadar, când te trezeşti, încearcă să mănânci un mic
dejun consistent, bogat în grăsimi.
• Altă reţetă antimahmureală pe care o poţi pune în practică este
următoarea: striveşte 5-10 măsline verzi, fără sâmburi, şi amestecă-le
cu 30 g de zahăr. Amestecul se pune într-un litru de apă şi se fierbe
circa 10 minute. Se bea tot lichidul rezultat.
• Apa şi sucurile naturale de fructe şi de roşii te vor ajuta să elimini alcoolul din sânge. Aşadar, bea cât mai multe.
• Vitamina C ajută la scăderea alcoolemiei. Prin urmare, consumă
cât mai multe fructe şi legume care conţin această vitamină, dar şi
zeamă de la murături. Rezultate foarte bune dă şi salata din ţelină,
ridiche neagră şi pătrunjel verde, dreasă cu zeamă de lămâie.
• Borşul de putină conţine multă vitamina C, dar şi complexul de vitamine B, cu efect benefic asupra sistemului nervos.
• Măceşele sunt o sursă importantă de vitamina C. Poţi scăpa mai
repede de mahmureală punând după prânz 2-3 linguri de pulbere de măceşe
sub limbă.
• Mierea de albine şi propolisul sunt foarte eficiente în caz de
mahmureală. Se recomandă câte 2 linguri de miere de albine, din jumătate
în jumătate de oră, timp de 12 ore, dar fără a bea apă. Polenul este un
excelent absorbant la nivel celular şi creează poftă de mâncare. În
plus, datorită compoziţiei sale complexe (vitaminele B1, B2, B6, C, E,
D, oligoelemente, proteine, glucide, lipide, hormoni, enzime etc.),
reface echilibrul organismului. Se administrează 50 de picături de
tinctură de propolis, dizolvate în 100 ml de apă. Nu este recomandat
obezilor, celor care au colesterolul crescut sau lipide în sânge, celor
cu diabet zaharat, precum şi celor cu alergie specifică.
Filled Under: bautura, deshidratare, informatii utile, mahmureala, prevenire, sanatate
Cum sa prevenim mahmureala
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu