Filled Under: , , , , , , , ,

Creierul se curata de informatii in somn

Somnul permite creierului sa curete deseurile acumulate in timpul perioadei de veghe, printr-un mecanism care se activeaza doar in timp ce oamenii dorm, conform rezultatelor unui studiu efectuat in SUA.
"Creierul are mai multe stari de functionare in timpul perioadelor de veghe si somn. De fapt, calitatea de recuperare a somnului rezulta din eliminarea deseurilor produse de activitatea neuronala, care se acumuleaza in timpul perioadei de veghe", a declarat principalul autor al studiului, doctorul Maiken Nedergaard.

In cadrul acestei activitati de curatare, creierul se pare ca utilizeaza un sistem unic, numit "glimfatic", ce este deosebit de activ in timpul somnului si care ar putea permite totodata curatarea toxinelor care cauzeaza Alzheimer sau alte boli neurologice.

Sistemul asigura eliminarea deseurilor celulare din organism, dar nu si din creier, acesta fiind protejat de un sistem complex de porti de acces moleculare ce controleaza intrarile si iesirile.

Cercetatorii au observat prima oara acest sistem de curatare cerebral datorita unei noi tehnologii de imagistica, utilizata pe soareci, al caror creier este asemanator cu al omului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu