Filled Under: , , , , , , , , ,

Ce trebuie mancat pentru a mari colesterolul

O alimentatie echilibrata, bogata în fructe si legume, cereale, peste si nuci, mentine colesterolul la un nivel normal. Ideal este sa ai colesterolul total sub 200, colesterolul „rau“ sub 110, iar colesterolul „bun“ peste 35. Iata cateva alimente de ajutor.

Soia

Semintele si produsele facute din soia (tofu, laptele de soia) pot reduce colesterolul. 25 de grame pe zi sunt suficiente. Atentie! Daca ai predispozitie pentru cancer de san sau prostata, evita  aceste produse. Acestea contin fitoestrogeni care actioneaza similar cu cei produsi de organism si se pare ca hranesc anumiti hormoni care tin de tumori.

Fulgii de ovaz

Acestia contin fibre solubile care reduc colesterolul „rau“.5-10 grame de fibre solubile pe zi sunt ideale pentru a-l scadea. Mai poti gasi fibre solubile si în fasole, mere, pere, orz si prune.

Acizii grasi omega 3

Sunt considerati cei mai buni acizi grasi si îi poti gasi în peste (somon, halibut si ton), nuci si seminte de in si suplimente alimentare. 120 de grame de somon ofera aproape 3 grame de acizi omega 3, iar 2 linguri de seminte de in 3,5 gr. Pe langa scaderea colesterolului sunt minunati daca ai probleme cu inima pentru ca reduc presiunea sangelui si riscul coagularii. Asociatia American Heart recomanda minim doua portii de peste pe saptamana.

Migdalele

Studiile au aratat ca un sfert de pahar de migdale pe zi pot scadea nivelul colesterolului „rau“ cu pana la 4,4 procente. Migdalele contin acizi monosaturati, dar si calorii, asa ca nu abuza si alege-le în varianta uscata, fara ulei.

Uleiul de masline

Bogat în antioxidanti, uleiul de masline este ideal în lupta cu colesterolul marit. Foloseste 2 linguri de ulei pe zi, în locul altor tipuri de grasimi, pentru a avea o inima sanatoasa. Foloseste-l la salate sau ca înlocuitor al untului, dar nu uita ca e bogat în calorii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu