Nutritionistii recomanda parintilor sa inlocuiasca zaharul din dulciuri, cum ar fi si ciocolata, cu zaharul din natura, precum cel ce se regaseste in fructe. Asta pentru ca in ciocolata, favorita multor micuti, sunt extrem de multe componente daunatoare.
Reprezentantii Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor
si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania (ANPCPPS) au avut
o curiozitate: sa afle cate E-uri contin marcile de ciocolata puse in vanzare pe piata autohtona.
Acesti aditivi sunt blamati in totalitate de nutritionisti, care
recomanda inlocuirea dulciurilor oferite copiilor cu fructele si
legumele. Metoda de lucru a celor de la “Protectia Consumatorului” dupa
care au intocmit clasamentul ciocolatei in functie de numarul de E-uri a
fost simpla: s-a luat eticheta si s-a calculat numarul de substante
considerate daunatoare care se afla in continutul acestor dulciuri.
“Scopul acestei actiuni a fost acela de a atrage atentia
consumatorilor asupra importantei citirii informatiilor pe care le au la
indemana”, a subliniat Alexandra Machitescu, reprezentant relatii
publice in cadrul organizatiei.
Novatini si Poiana – opt E-uri, Anidor si Lindt – zero E-uri
Conform studiului, pe primul loc in acesta ierarhie a E-urilor
continute de ciocolata, cu maximul de opt, se afla Novatini (cu crema
capsuni si frisca) si Poiana (cu lapte si crema cu aroma de visine).
Sapte E-uri contin: Primola Fresh Cherry, Primola Fresh Lemon, Novatini
(cea cu caramel si cea cu visine) si Heidi Grand Or Florentine.
In schimb, Primola Fresh Mint, Novatini Cappuccino, Africana (cu
crema de capsune), Africana (cu crema de rom) si Poiana (cu frisca si
capsune) au in compozitie cate sase E-uri.
Cinci astfel de aditivi contin Schogetten, Anidor (Croquant – lait
and folie noisettes si amer), Primola (cu caramel sau cu capsuni),
Novatini (cu coniac si cu rom), Africana (cu crema de banane) si Milka
Raspberry Cream.
In continuare urmeaza Africana (cu crema de cappuccino), Poiana
(varianta simpla, cea cu crema de caramel si cea cu crema de lichior),
Amaretto, Dark Orange, Heidi Gourmette Heidi Cherry, Carrefour –
Chocolat noir fara zahar, cu cate patru E-uri.
Alte 37 de marci de astfel de dulciuri au doar “un E”.
In schimb, Anidor Intense Noir cu 80% cacao, Anidor Charme Noir cu
70% cacao, Lindt (ciocolata alba cu migdale), Lindt (ciocolata amaruie
cu migdale) si Lindt (lapte 44%, ciocolata amara 22% cu alune) nu contin
niciun E.
“Astfel de dulciuri trebuie inlocuite cu legume si fructe”
In ceea ce priveste ciocolata, medicul nutritionist Gheorghe
Mencinicopschi ne-a declarat ca acest produs este in general periculos
pentru sanatate, mai ales pe termen lung.
“E-urile din ciocolata produc dezechilibre ale organismului mai
ales pe termen lung, nu produc neaparat efecte imediate. Trebuie sa ne
ferim de astfel de substante care nu fac bine sanatatii. Cu toate
acestea, intreaga industrie de gen se bazeaza pe astfel de aditivi si
conservanti”, a explicat specialistul.
Cei mai des intalniti aditivi din compozitia ciocolatei sunt: E420
sorbitol, E 270 acid lactic, E120 – acid carminic, E200 – acid sorbic,
E1103 invertaza, respectiv E322 – lecitina din soia, E476 poliglicerol
poliricinoleat si E 330 acid citric. Dintre cei opt, primii cinci sunt
considerati periculosi pentru sanatate.
“Aceste E-uri sunt nocive si periculoase. Eu as recomanda
parintilor si bunicilor sa nu mai dea copiilor dulciuri, sa inlocuiasca
total dulciurile cu fructele. Sigur, copiii cer dulciuri, dar trebuie
educati ca adevaratele dulciuri sunt cele din fructe, nu cele din astfel
de produse. De vina pentru ca se consuma dulciuri de la varste fragede
este si mediul familial”, este de parere Gheorghe Mencinicopschi.
E-urile nocive provoaca alergii si tulburari ale ficatului
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii
acestor substante considerate suspecte se regasesc alergiile,
dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale
ficatului, tulburari ale tubului digestiv, tulburarile nervoase si
cresterea colesterolului.
Aditivul sorbitol E420 din ciocolata are mai multe intrebuintari in
industria alimentara si este intalnit in multe produse. O cantitate
mare de E420 consumata poate provoca probleme ale intestinelor si dureri
de stomac.
In schimb, E476 este folosit doar in alimentele sarace in grasimi
sau in dulciuri pe baza de cacao, cum ar fi ciocolata. La animalele de
laborator a produs efecte hepato si nefrotoxice.
In ceea ce priveste E270 (acidul lactic), nu ar trebui dat
bebelusilor sau copiilor mici, deoarece acestia nu au inca dezvoltate
enzimele care sa metabolizeze aceste forme de lactati.
Acidul carminic (E120) produce o crestere a hiperactivitatii. Se
mai utilzeaza in cosmetica. E200 se afla in unele alimente si se
regaseste si sub forma de acizi grasi naturali. Poate produce iritatii
dermice, alergii, distruge vitamina B12. Consumul frecvent nu este
recomandat.
“Eu as recomanda parintilor sa nu mai dea dulciuri copiilor, acestea sa fie inlocuite cu fructele.“
GHEORGHE MENCINICOPSCHI, nutritionist
2 marci de ciocolata au reusit recordul negativ de a avea opt E-uri in compozitie
“Utilizeaza ce este inscris pe eticheta”
Aceasta este recomandarea oferita de reprezentantii ANPCPPS.
Astfel, pe langa sfatul dat consumatorilor de a observa numarul de E-uri
din dulciuri si din orice alt tip de produs alimentar, se mai recomanda
sa se verifice de asemenea si continutul caloric.
Nu in ultimul rand, trebuie urmarit si ce proteine, glucide,
lipide, lipide saturate si sodiu au ciocolatele cumparate de pe raft.
“Fii un consumator informat si utilizeaza informatiile pe care le ai la
indemana, chiar pe eticheta!”, este sfatul acordat consumatorilor de
catre ANPCPPS.
Organizatia pune la dispozitie si website-ul e.o9atitudine.ro,
accesibil de pe computer sau telefonul mobil, prin intermediul acestuia
consumatorul putand afla usor ce tip de E-uri (conservanti, aditivi
etc.) contin produsele pe care le achizitioneaza. Mai multe informatii
despre astfel de studii se gasesc pe pagina www.teste-comparative.ro si
protectia-consumatorilor.ro.