Cartofii dulci se consumă de mii de ani în toată lumea, însă sunt puţini cei care le cunosc proprietăţile benefice.
Faţă de cartofii cu care suntem obişnuiţi, cei dulci sunt mai sănătoşi, mai săraci din punct de vedere caloric şi super bogaţi în betacaroten – de unde şi culoarea lor portocalie. Preţul lor este destul de piperat dar pentru creşterea imunităţii (cel puţin la cei mici) şi pentru protecţia inimii merită cumpăraţi.
Au miezul portocaliu, coaja roşie, purpurie sau portocalie mult mai subţire decât la ceilalţi, cartofii dulci au în compoziţia lor şi multă vitamina A şi potasiu, vitaminele B6 şi C, mangan, fier, cupru şi fibre. De exemplu, cantitatea de vitamina C pe care o conţine un cartof dulce (care este destul de mare) reprezintă aproape 25% din cantitatea zilnică recomandată.
Dar să vedem bolile care pot fi tratate sau ameliorate cu cartofi dulci. Un consum regulat de cartofi dulci protejează împotriva apariţiei infarctului sau a accidentelor vasculare cerebrale şi ajută la menţinerea funcţiei cardiace în limite normale. Conţinutul de vitamine B şi C din cartofii dulci poate diminua hipertensiunea cauzată de indigestie sau de o alimentaţie necorespunzătoare, dar dacă hipertensiunea este instalată din cauza diabetului aceşti cartofi trebuie evitaţi.
Este bine de ştiut că un cartof dulce de mărime medie, fiert sau copt, consumat zilnic protejează inima deoarece nu conţine grăsimi – nici colesterol. Când vorbim despre imunitate şi cartofi dulci legătura este făcută de betacoarotenul existent, un antioxidant foarte puternic. Mai ales când există viroze în sezonul rece este bine să consumaţi câte un cartof dulce pe zi.
Aceşti minunaţi cartofi dulci, spun cercetătorii, sunt un excelent adjuvant în cazul afecţiunilor stomacale şi intestinale, dar mai ales sunt foarte eficienţi în tratarea ulcerului gastric (de care suferă din ce în ce mai mulţi români).
Sucul de cartofi dulci este un minunat pansament gastric pentru cei care suferă de astfel de afecţiuni, dar la fel de bună este şi apa în care au fiert aceşti cartofi. Pentru cine suferă de constipaţie, consumul de cartofi dulci ajută foarte mult şi repede, reduce durerea şi inflamaţiile care se produc, dar sucul trebuie consumat imediat după stoarcere.
Alte studii arată că un consum regulat de cartofi dulci îmbunătăţeşte vederea nocturnă şi este benefic şi în alte afecţiuni ale vederii, datorită cantităţii importante de betacaroten. Având un conţinut bogat în vitamine, calciu şi alte minerale cartofii dulci sunt indicaţi persoanelor care suferă de reumatism, atenuând durerile reumatismale. Sunt bogaţi în magneziu şi previn formarea calculilor renali; vitamina B6 este necesară pentru reînnoirea celulară şi are o acţiune benefică asupra sistemului nervos – ne face să învingem mult mai uşor stresul. Aceşti cartofi sunt uşor digerabili (cei din cartofii dulci) şi facilitează digestia – de aceea sunt recomandaţi şi celor care nu pot digera alimente grele.
Datorită concentraţiei mari de vitamina C, fier şi alte elemente nutritive, cartofii dulci sunt recomandaţi în cazuri de bronşită, artrită şi astm. Cartofii dulci sunt foarte eficienţi în diminuarea inflamaţiilor, atât consumaţi intern cât şi utilizaţi extern. Daţi pe răzătoare se pot folosi sub formă de comprese pentru a trata inflamaţiile externe şi arsurile. Dacă suferiţi de anemie cu deficienţe de fier, cartoful dulce este leguma care nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică. Fierul de care puteţi beneficia în urma consumului de cartofi dulci va ajuta echilibrarea hemoglobinei din organism. Există o singură condiţie: să fie consumaţi în mod regulat de două ori pe săptămână alături de alte alimente bogate în fier.
Cartofii dulci previn apariţia cancerului şi au proprietăţi deosebite antiîmbătrânire datorită antioxidanţilor care luptă împotriva radicalilor liberi. 100 de grame (sau mai mult) de cartofi dulci pe zi pot reduce riscul apariţiei cancerului de plămâni.
Filled Under: beneficii, cartofi dulci, proprietati, sanatate, vitamina C
Cartofii dulci, beneficii pentru sanatate
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu