Filled Under: , , , ,

Cartofii dulci, beneficii pentru sanatate

Cartofii dulci se consumă de mii de ani în toată lumea, însă sunt puţini cei care le cunosc proprietăţile benefice.

Faţă de cartofii cu care suntem obişnuiţi, cei dulci sunt mai să­nătoşi, mai săraci din punct de vedere caloric şi super bogaţi în betacaroten – de unde şi cu­loarea lor portocalie. Preţul lor este destul de piperat dar pentru creşterea imunităţii (cel puţin la cei mici) şi pentru pro­tecţia inimii merită cumpăraţi.

Au miezul portocaliu, coaja roşie, purpurie sau portocalie mult mai subţire decât la ceilalţi, cartofii dulci au în com­poziţia lor şi multă vitamina A şi potasiu, vitaminele B6 şi C, mangan, fier, cupru şi fibre. De exemplu, cantitatea de vita­mina C pe care o conţine un car­tof dulce (care este destul de mare) reprezintă aproape 25% din cantitatea zilnică reco­man­dată.

Dar să vedem bolile care pot fi tratate sau ameliorate cu cartofi dulci. Un consum re­gulat de cartofi dulci protejează îm­potriva apariţiei infarctului sau a accidentelor vasculare cere­brale şi ajută la menţinerea funcţiei cardiace în limite nor­male. Conţinutul de vitamine B şi C din cartofii dulci poate diminua hipertensiunea cau­za­tă de indigestie sau de o ali­mentaţie necorespunzătoare, dar dacă hipertensiunea este instalată din cauza diabetului aceşti cartofi trebuie evitaţi.

Este bine de ştiut că un cartof dulce de mărime medie, fiert sau copt, consumat zilnic protejează inima deoarece nu conţine grăsimi – nici col­esterol. Când vorbim despre imu­nitate şi cartofi dulci legătura este făcută de beta­coarotenul existent, un antioxi­dant foarte puternic. Mai ales când există viroze în sezonul rece este bine să consumaţi câte un cartof dulce pe zi.

Aceşti minunaţi cartofi dulci, spun cercetătorii, sunt un ex­celent adjuvant în cazul afec­ţiunilor stomacale şi intestinale, dar mai ales sunt foarte eficienţi în tratarea ulce­rului gastric (de care suferă din ce în ce mai mulţi români).

Sucul de cartofi dulci este un minunat pansament gastric pentru cei care suferă de astfel de afecţiuni, dar la fel de bună este şi apa în care au fiert aceşti cartofi. Pentru cine suferă de constipaţie, con­su­mul de cartofi dulci ajută foarte mult şi repede, reduce durerea şi inflamaţiile care se produc, dar sucul trebuie consumat imediat după stoarcere.

Alte studii arată că un consum regu­lat de cartofi dulci îmbu­nătăţeşte vederea nocturnă şi este benefic şi în alte afecţiuni ale vederii, datorită cantităţii importante de betacaroten. Având un conţinut bogat în vita­mine, calciu şi alte minerale car­tofii dulci sunt indi­caţi persoanelor care suferă de reumatism, atenuând durerile reumatismale. Sunt bogaţi în magneziu şi previn formarea cal­culilor renali; vitamina B6 este necesară pentru reînnoirea celulară şi are o acţiune be­nefică asupra sistemului ner­vos – ne face să învingem mult mai uşor stresul. Aceşti cartofi sunt uşor digerabili (cei din cartofii dulci) şi facilitează digestia – de aceea sunt re­comandaţi şi celor care nu pot digera alimente grele.

Da­torită concentraţiei mari de vitamina C, fier şi alte elemente nutritive, cartofii dulci sunt recomandaţi în cazuri de bronşită, artrită şi astm. Car­to­fii dulci sunt foarte eficienţi în diminuarea infla­maţiilor, atât consumaţi intern cât şi utilizaţi extern. Daţi pe răzătoare se pot folosi sub formă de comprese pentru a trata inflamaţiile ex­ter­ne şi ar­surile. Dacă suferiţi de anemie cu deficienţe de fier, cartoful dul­ce este leguma care nu tre­buie să lipsească din alimen­taţia zilnică. Fierul de care puteţi beneficia în urma con­sumului de cartofi dulci va aju­ta echilibrarea hemoglobinei din organism. Există o singură condiţie: să fie consumaţi în mod regulat de două ori pe săp­tămână alături de alte alimente bogate în fier.

Cartofii dulci pre­vin apariţia cancerului şi au pro­prietăţi deosebite antiîm­bătrânire datorită antioxidan­ţilor care luptă împotriva radi­calilor liberi. 100 de grame (sau mai mult) de cartofi dulci pe zi pot reduce riscul apariţiei can­cerului de plămâni.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu