Filled Under: , , , , , ,

Remedii din plante pentru cadere par

Urzica

Urzicile contin aminoacizi, clorofila, vitamine (A, B2, C, K), saruri minerale (calciu, magneziu, fier, siliciu), acid pantoteic, acid folic, amine, cetone. Ele sunt folosite ca aliment, dar si ca plante medicinale in cure pentru regenerarea organismului si pentru detoxifierea lui.

Pentru tonifierea parului si combaterea matretii, se fac infuzii din 50 g frunze maruntite la 1 litru de apa clocotita. Vasul se acopera 30 minute, se filtreaza planta si se spala parul cu infuzia obtinuta.

Se foloseste si decoctul din 250 g radacini, tulpini si frunze la 5 litri apa. Se fierbe 30 de minute, se filtreaza si se clateste parul, dupa ce in prealabil a fost spalat cu sampon.

Drete

Planta numita drete (Lysimachia numularia), inrudita cu ciubotica-cucului, creste in locuri umede si face flori galbene din mai pana in august. In timpul infloririi se recolteaza partea aeriana, ce contine taninuri, flavone, saponine si acizi fenolici. Ea este folosita ca antimicrobian si analgezic, atat intern (diaree) cat si extern (matreata, caderea parului, cvarice, reumatism)

Se utilizeaza sub forma de decoct din 200 g planta uscata la 1 litru apa. Se fierbe 15 minute si se lasa vasul acoperit 20 minute, apoi se filtreaza si se clateste parul sau se tamponeaza la radacina.

Brustur

Radacina de brustur are actiune antiseboreica, fiind folosita pentru tenul gras, combaterea matretii si caderii parului, dar si intern, tot contra acneei. In acelasi timp, brusturele stimuleaza si cresterea podoabei capilare. Brusturele isi datoreaza proprietatile sale continutului de inulina, acid palmitic, stearic si cafeic, vitamine din familia B, saruri de potasiu.

Brusturele se foloseste sub forma de decoct din 25 g radacina la 1 litru apa sau 2-3 linguri radacina maruntita la 1/2 litru apa. Se fierbe o jumatate de ora, se lasa vasul acoperit 30 minute, se filtreaza si se maseaza scalpul cu decoctul obtinut, dupa spalarea parului cu sampon.

Nasturel

Partile aeriene ale nasturelului sunt folosite proaspete (prin uscare, planta isi pierde proprietatile) in prevenirea caderii parului, contra bolilor de piele, ulceratiilor, gingivitelor, paradontozelor si arsurilor. Nasturelul contine zinc, sulf, vitaminele C, A, B, PP, E, cupru, calciu, iod, magneziu, fosfor, fier, protide.

Se face infuzie din planta proaspata, maruntita, peste care se toarna 500 ml apa clocotita. Se acopera 30 minute, apoi se filtreaza si, dupa samponarea si clatirea cu apa, se face o ultima clatire cu infuzia de nasturel.

Rozmarin

Rozmarinul este folosit atat ca planta aromatica, in bucatarie, cat si ca planta medicinala, contra racelii, durerilor de cap, parului deteriorat. El combate matreata si stimuleaza cresterea parului.

Se face infuzie din 50 g frunze de rozmarin si 500 ml apa clocotita. Se acopera si se lasa 30 minute, apoi se filtreaza si se clateste parul.

Salvie

In Roma antica, salvia era considerata o planta sacra, romanii o foloseau mai ales la trecerea dintre iarna si vara ca detoxifiant, protector contra infectiilor, tonic nervos si antiaging. Se credea ca cine consuma salvie la inceput de primavara va intineri odata cu natura.

Se face infuzie din 5 g frunze uscate de salvie si 100 ml apa clocotita. Se acopera vasul 30 minute, se filtreaza si se fac masaje ale scalpului contra caderii parului.

Tei argintiu

Florile de tei contin farnesol, flavonoide, saponine, fitosteroli, colina si acetilcolina (precursori de serotonina), vitamine, taninuri si cumarine. Ele se recolteaza incepand din luna iunie din locuri ferite de poluare (pentru a nu contine plumb din gaze se esapament) si se folosesc in tincturi pentru stimularea cresterii parului.

Tinctura se realizeaza din 10 g flori si 100 ml alcool de 70 grade. Amestecul se lasa la macerat 10 zile, intr-un loc intunecos, intr-o sticla cu dop, agitandu-se zilnic 10 minute pentru o mai buna extragere si uniformizarea concentratiei. Dupa acest interval, tinctura se pune pe tampoane de vata si se freaca radacina parului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu