Filled Under: , , , , , , , ,

O planeta bogata in apa a fost descoperita recent

Existenta planetei GJ 1214b bogata in apa a fost confirmata de catre astronomii japonezi. Acest asa-zis super-Pamant se gaseste la o distanta de 40 de ani-lumina fata de planeta noastra si are un diametru de 2,6 ori mai mare decat Terra.

Planeta care a fost descoperita initial in anul 2009, ca parte a proiectului MEarth, are o masa de sapte ori mai mare decat Pamantul, potrivit Daily Mail.

Ea este bogata in apa si are o atmosfera plina de vapori. Astronomii japonezi au folosit telescopul Subaru pentru a observa tranzitul planetar al super-Pamantului GJ 1214b care se afla in centrul Caii Lactee.

Astronomii stabilisera anterior ca aceasta lume straina are o atmosfera groasa, dar nu au putut determina daca ea era formata in principal din hidrogen sau din vapori de apa. Acum, astronomii japonezi confirma faptul ca super-Pamantul are o atmosfera bogata in apa.

Astfel de super-Pamanturi sunt exoplanete care orbiteaza in jurul unei stele din afara sistemului solar. Ele sunt mult mai mari decat Pamantul, dar mai mici decat gigantele planete Uranus sau Neptun.

Tranzitul planetei permite oamenilor de stiinta posibilitatea descoperirii schimbarii lungimii de unda a luminozitatii stelei, care indica compozitia atmosferei planetei.

Daca cercetatorii pot determina compozitia atmosferica al unui super-Pamant, ei pot gasi apoi locul de nastere al planetei si istoria formarii acesteia.

Aceasta planeta bogata in apa orbiteaza in jurul unei stele pitice la fiecare 38 de ore, la o distanta de 2 milioane de kilometri. Ea ar putea avea temperatura estimata de 230 de grade Celsius la suprafata.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu