Filled Under: , , , , , , ,

Miros neplacut in gura? Sfaturi

Halitoza, cum ii spun medicii, ii face pe unii dintre noi sa evite chiar socializarea. Mestecatul gumei mentolate nu este intoteauna recomandat, ba in unele cazuri nici nu este eficient. Asa ca pentru o respiratie proaspata, mai bine apelezi la cateva solutii naturale.

Ierburile aromatice se numara printre remediile cele mai eficiente pentru combaterea respiratiei urat mirositoare. Cimbrul, de exemplu, contine o substanta, numita timol, iar aceasta ajuta la reducerea placii dentare si la protectia impotriva cariilor sau gingivitei – toate acestea fiind cauze ale halitozei (respiratie urat mirositore).

De aceea, Cooperativa Stiintifica Europeana pentru Fitoterapie recomanda, in primul rand, cimbrul pentru o respiratie proaspata. Se pun 5 grame de planta uscata in 100 de ml de apa fierbinte, se lasa la infuzat 10 minute si apoi se lasa la racit. Se filtreaza si se fac gargare de doua-trei ori pe zi. De asemenea, se pot pune cateva picaturi de ulei esential de cimbru intr-un pahar cu apa si amestecul se poate folosi pe post de apa de gura.

Patrunjelul proaspat este, de asemenea, un aliat al persoanelor cu respiratie urat mirositoare. Rolul acestei plante este de a capta anumiti compusi sulfurosi care se formeaza in gura si in intestine, mai ales dupa consumul de ceapa si de usturoi. Patrunjelul este un „deodorant“ bun pentru cavitatea orala si datorita continutului mare de clorofila. Ca si in cazul cimbrului, patrunjelul proaspat trebuie infuzat in apa fierbinte, lasat sa se raceasca si se foloseste sub forma de gargara. Sigur, mult mai simplu si la fel de eficient este sa mananci, pur si simplu, frunze de patrunjel proaspat.

Halitoza poate indica anumite afectiuni 

Respiratia urat mirositoare persistenta trebuie investigata medical, atrag atentia stomatologii. Ea nu semnaleaza numai prezenta placii dentare sau a unei carii, ci poate indica si o afectiune grava, cum sunt diabetul, insuficienta renala, hepatica sau unele forme de cancer. Sigur, halitoza apare si ca o consecinta a unei sinuzite, raceli, unei arsuri de stomac ori a bolii de reflux gastroesofagian.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu