Filled Under: , , , , , , , , , ,

Medicamente de sezon impotriva racelilor

Cum ar fi o masa fara condimente? Cu siguranta una fara gust. Avem numai de castigat daca asezonam mancarea cu hrean sau boabe de mustar. Ele sunt socotite a fi medicamente naturale, fiind indicate mai ales in anotimpul racelilor.

Cu cat temperatura din termometre scade, cu atat mai mult simtim nevoia sa ne incalzim sufletele cu mancare buna la care am adaugat putin hrean proaspat ras. Preparatele se pot numi: rasol de vita, pui, curcan sau porc, legume fierte sau salata de sfecla rosie. Pana la urma orice leguma, chiar si cartoful copt, isi imbogateste gustul alaturi de radacina cu virtuti terapeutice. 

Printre darurile pe care le primim de la aceasta planta, deloc pretentioasa la conditiile de mediu, se numara: vitamina C, calciu, potasiu, substante cu actiune antibacteriana si uleiuri eterice. Cea mai la indemana metoda de a valorifica hreanul in scop medicinal este razuirea sa. Principalul scop este decongestionarea cailor respiratorii. De asemenea, putem imblanzi tusea, daca preparam o mixtura din cateva linguri de hrean ras cu putina miere. Se recomanda cate o lingurita in crizele de tuse.

Alte proprietati

Cine doreste sa aiba o inima puternica si vase de sange tinere trebuie sa-si faca din hrean un prieten, deoarece substantele pe care le contine ajuta la reglarea tensiunii arteriale, sunt anticoagulante, imbunatatesc elasticitatea vaselor de sange si stimuleaza circulatia in zonele periferice. Extractele din hrean se mai pastreaza si sub forma de tinctura, energizant, sirop sau de vin tonic. Acestea lupta impotriva gripei, anorexiei, a reumatismului si imbunatatesc memoria. Atentie, a nu se consuma hrean pe stomacul gol deoarece poate fi iritant pentru mucoasa gastrica!

Ceva despre mustar

Chiar daca pentru multi romani, mustarul rimeaza cu mici, bere si iarba verde, virtutile boabelor de mustar depasesc sfera gustului. Dar sa incepem cu o scurta prezentare. Din cele mai vechi timpuri, mustarul a fost considerat deopotriva un aliment, un medicament si un condiment. Planta provine din Asia, iar semintele sale contin o cantitate mare de fitonutrienti, Omega 3, fier, mangan, zinc, proteine, calciu, fibre dietetice, seleniu, magneziu, vitamina B9 etc.

De asemenea, au proprietati antibacteriene, antiseptice si antifungice. Daca se consuma cu 15 minute inainte de masa, semintele de mustar negru stimuleaza pofta de mancare. Alte beneficii? Imbunatatesc digestia, au proprietati antiinflamatorii, calmeaza migrenele, se recomanda in caz de astm sau artrita reumatoida.

In plus, uleiul din seminte de mustar are capacitatea de a scadea tensiunea arteriala cu valori peste limite. De aceea, sunt indicate sortimentele cu seminte integrale de mustar. Putem sa ne intarim sanatatea cu ajutorul semintelor de mustar si prin tratamente externe. Cataplasme cu faina de mustar negru asezate pe zona toracelui ajuta la ameliorarea bronsitelor, crizelor de astm si a pneumoniilor. Baia in apa cu seminte de mustar negru se recomanda in caz de dureri reumatice si nevralgii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu