Filled Under: , , , , , , , , ,

Macesele au un continut foarte mare de vitamina C

Macesul (rosa canina)este o specie din genul Rosa, inrudita cu trandafirul. Macesele au un continut foarte mare de vitamina C, dar ele contin si alte vitamine B1, B2, K, PP. Contin de asemenea substante minerale si zaharuri. Foarte bogat in acizi grasi esentiali este uleiul de macese.

Recoltarea maceselor este bine sa fie facuta atunci cand fructele sunt in parga, deoarece atunci, continutul de vitamina C este maxim. Recoltarea se face numai manual.
Tratamentele cu macese, maresc capacitatea de aparare a organismului, maresc permeabilitatea si elasticitatea capilarelor, ajuta la pastrarea sanatatii rinichilor, trateaza anemiile,etc.
Infuzuzia de macese, fortifica organismul fiind foarte benefica in perioadele de convalescenta. Ajuta la tratarea unor afectiuni ale ficatului si stimuleaza secretias biliara. Este un adjuvant de nadejde in tratarea arteritei, aterosclerozei sau hipertensiunii arteriale.
Infuzia de macese se prepara adaugand peste 1 lingurita de fructe 250 ml de apa clocotita. Se acopera cana 15 minute.
Prin continutul mare de vitamina C, macesele intarzie imbatranirea, neutralizand radicalii liberi.
Decoctul de macese este foarte bun in prevenirea formarii calculilor renali. Se foloseste si in curele de dezintoxicare ale alcoolicilor.
Siropul de macese este o adevarata sursa de vitamine si minerale. Are rezultate foarte bune in tratarea anemiilor la copii, in cresterea poftei de mancare sau ca adjuvant in bolile nervoase. Se fac cure de 60 de zile si se iau 3-4 lingurite de sirop pe zi.
Tonic si vitaminizant este maceratul de macese. Maceratul de macese se prepara astfel: se pune la fiert 1l de apa si se adauga 400g de macese. Se lasa sa dea in cateva clocote dupa care se trece totul printr-o sita, separarandu-se astfel sucul cu pulpa de seminte. Peste sucul cu pulpa se adauga 500g miere, se amesteca si se lasa la macerat 3-4 zile. Se consuma toata iarna. Este deosebit de eficient in prevenirea racelilor si in fortifierea organismului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu