Filled Under: , , , , , , , ,

Cati ani are satelitul natural al pamantului?

Fragmente de sol lunar luate in cursul misiunii Apollo 16 i-au condus pe oamenii de stiinta la concluzia ca Luna e mai tanara cu 100 de milioane de ani decat se credea.

Teoria in vigoare pana acuma sustinea ca un corp de marimea planetei Marte, denumit "Theia", s-a ciocnit cu proto-Terra, imediat dupa formarea sistemului solar, acum 4,56 miliarde de ani, scrie The Independent.

Puternicul impact a provocat dezintegrarea partiala a Pamantului, iar unele din bucatile rezultate s-au adunat ulterior intr-un alt corp ceresc, formand Luna. Pe masura ce acaesta s-a racit, oceanul de magma s-a solidificat in mai multe straturi, cel mai usor ramanand la suprafata si formand cel mai vechi strat al crustei lunare.

Noile analize ale fragmentelor luate de la suprafata Lunii sugereza ca aceasta este cu 100 de milioane de ani mai tanara decat se credea. Un astfel de fragment, recoltat in 1962, a fost analizat de cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga, folosind tehnici noi de stabilire a varstei rocilor.

Noua datare spune ca Luna s-a format acum 4,36 miliarde de ani, mai putin decat varsta stabilita anterior - 4,567 miliarde de ani. Noua varsta a Lunii este similara celei stabilite pentru cele mai vechi minerale gasite pe Terra - zirconiul din Australia, sugerand ca solul s-a format pe Pamant si pe Luna in acelasi timp.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu