Filled Under: , , , , , , ,

Secrete ascunse in Luna

Mineralele din craterele Lunii ar putea fi ramasite ale asteroizilor care s-au lovit de acest corp ceresc si nu mineralele aflate in adancul satelitului Pamantului, expuse de impacte, releva un studiu publicat duminica.

Studiul aparut in revista Nature Geoscience pune sub semnul intrebarii certitudinile pe care le avem cu privire la compozitia Lunii, scrie France24.

Pana acum se credea ca meteoritii se transforma in vapori la impactul cu marile corpuri ceresti. Mineralele neobisnuite, precum olivina si spinel, au fost gasite in multe cratere lunare, insa rareori pe suprafata sa, asa ca prezenta lor a fost pusa pe seama excavarii straturilor lunare, la impactul cu un asteroid.

Olivina si spinelul sunt minerale comune in componenta asteroizilor si meteoritilor si au fost gasite pe fundul craterelor lunare precum Copernicus, Theophilus si Tycho, care au aproximativ 100 de kilometri in diametru.

O echipa din China si SUA a simulat formarea craterelor lunare si a descoperit ca la viteze de sub 12 kilometri pe ora, un priectil poate supravietui impactului, desi va fi deformat si fragmentat.

"Am conchis ca unele minerale neobisnuite observate in mijlocul multor cratere de impact lunare ar putea fi exogenice ca origine si nu ar fi indigene Lunii", se arata in studiu.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu