Filled Under: , , , , , , , ,

Puturi cu metan sub un lac inghetat

Pe apele albastre ale lacului Abraham din provincia Alberta, Canada se gasesc puturi de gaz metan congelate sub gheata. Acestea sunt foarte periculoase, fiind adevarate bombe cu ceas, deoarece sunt extrem de inflamabile.
Bulele plutitoare de pe lac nu contin aer, ci gaz metan si ele au fost prinse in interiorul apei inghetate.
Aceste bule sunt datorate descompunerii materiei organice, precum plante, animale si microbi si incep sa apara in special in lunile mai calde, cand plutesc foarte aproape de suprafata lacului.

Pentru un timp, bulele raman prinse sub gheata, dar apoi fisurile care apar datorita incalzirii vremii produc eliberarea gazului metan in atmosfera. Acest fenomen constituie o mare problema.

Metanul este un gaz care produce efectul de sera, accentuand de 20 de ori efectele asupra schimbarilor climatice. Exista multe lacuri inghetate, precum Abraham unde apar astfel de puturi de metan congelate.

De fapt, ecologistii sunt foarte ingrijorati, din cauza incalzirii planetei care accentueaza fenomenul scaparii acestui gaz in atmosfara.

Oamenii de stiinta care au cercetat lacurile pline de astfel de bule de metan din Alaska au constatat ca ele sunt foarte inflamabile, putand arde chiar si in gheata.

Anumite lacuri care contin metan au inceput sa fie utilizate ca surse de energie, cum ar fi lacul Kivu din Rwanda. Aici, specialistii au inceput sa extraga gazul metan de sub gheata lacului si sa-l foloseasca pentru producerea de electricitate.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu