Filled Under: , , , , , , ,

Proprietatile ceaiului de musetel

Proprietăţile binefacătoare ale ceaiului de musetel sunt cunoscute încă din antichitate. Egiptenii dădeau musetelul drept ofrandă Soarelui şi il venerau mai mult decât orice altă plantă datorită calităţilor sale medicinale. Medicii din Grecia antică prescriau florile de musetel în cazuri de febra sau maladii ginecologice. În zilele musetelul ramane un remediu foarte cunoscut şi foarte utilizat
Partea cea mai folosită de la musetel sunt florile, care trebuie culese imediat după ce se deschid, pentru că atunci conţinutul de principii active este maxim.
Musetelul are acţiune calmantă, antispasmodică, antiinflamatorie, antialergică şi emolientă.
Datorită connţinutului în mucilagii (care calmează iritaţiile mucoasei gastrice) muşeţelul este recunoscut pentru eficacitatea sa în tulburările digestive (dureri abdominale, indigestie, inflamaţii ale tubului digestiv, gastrite, spasme, etc), cât şi pentru durerile menstruale.
Acţiunea usoara a ceaiului de musetel permite administrarea la copii, infuzia de muşeţel în combinaţie cu alte plante fiind folosită în calmarea colicilor la sugari.
Planta conţine un puternic antispasmodic care este eficace împotriva durerilor musculare şi permite reducerea iritabilităţii şi agitaţiei nervoase, favorizând somnul, în special la copii.
Ceaiul de musetel este folosit atât pentru uz intern cât şi pentru uz extern.

Proprietatile ceaiului de musetel

Indicaţii pentru uz intern:
- infuzia de muşeţel ajută în lupta împotriva agitaţiei nervoase, a insomniilor şi coşmarurilor;
- este util în inflmaţii şi iritaţii la nivelul dinţilor
- are proprietăţi calmante şi de aceea este eficient în cefalee, dureri psihosomatice, dureri menstruale şi alte tipuri de spasme sau crampe;
- calmează simptomele gripei, rinitei alergice sau astmului;
- eficace pentru durerile abdominale, indigestie, inflamaţii ale tubului digestiv, gastrite, ulcere gastrice şi duodenale, flatulenţă şi balonări;
- calmează colicile la sugari, în combunaţie cu alte plante.
Indicaţii pentru uz extern:
- iritaţii cutanate sau eczeme;
- iritaţii ale zonei genitale şi hipersensibilitate cutanată;
- inhalaţiile cu ceai de musetel calmează inflamaţiile mucoaselor căilor respiratorii;
- tratează hemoroizii;
- calmează durerea provocată de afte;
- previne formarea mucozităţilor provocate de radioterapie şi chimioterapie;
- calmează ochii obosiţi şi alergiile.
Indicaţii pentru uz cosmetic:
- infuziile de muşeţel au efect cicatrizant;
- ceaiul de musetel dă strălucire părului castaniu şi blond;
- are proprietăţi antiinflamatoare, calmante şi emoliente, fiind indicat pentru pielea foarte sensibilă.

Ceai de musetel – modul de preparare

- Pentru uz intern în tratarea spasmelor şi inflamaţiilor tubului digestic, gastroenteritelor, agitaţiei nervoase, sau în stări gripalle: infuzaţi o lingură de flori în 150 ml de apă fierbinte timp de 10 minute. Beţi 3 căni pe zi, înainte de masă.
- Pentru uz extern pentru tratarea inflamaţiilor pielii sau mucoaselor:
- pentru comprese sau gargară: infuzaţi 3-10 g de flori uscate în 100 ml apă fierbinte şi lăsaţi să se răcească
- pentru cataplasme: utilizaţi o infuzie ce conţine 3-10% flori
- pentru băi de şezut: infuzaţi 5 g de flori într-un litru de apă fierbinte.
- pentru inhalaţii (pentru inflamaţii ale căilor respiratorii): infuzaţi 3 g de flori în 150 de ml apă fierbinte timp de 5-10 minute apoi inhalaţi vaporii cât timp infuzia este caldă.

Ceaiul de musetel pentru tulburările de digestie

Muşeţelul este adesea folosit în asociere cu alte plante pentru tulburările de digestie. Un amestec de nouă plante, ce conţine şi musetel a făcut obiectul unei meta-analize care a vizat evaluarea efectelor asupra dispepsiei2.
Cercetătorii au analizat rezultatele obţinute pe trei studii clinice dublu-orb, pe 273 de pacienţi. Praparatul pe bază de plante (muşeţel, Iberis amara, angelică, chimen, melisă, rostopască, lemn-dulce, mentă) s-a dovedit a fi mai eficace decât placebo în calmarea unor simptome ca arsurile stomacale şi durerile abdominale. O lucrare publicată în 2004 preparatul de plante s-a dovedit a fi eficace în 43% din cazuri(3).
Sunt cercetări care indică că preparatul pe bază de plante ce conţine muşeţel are rolul de a scădea aciditatea gastrică4. De asemenea, teste in vitro au arătat că musetelul poate împiedica proliferarea bacteriei Helicobacter pylori, care este responsabilă de apariţia ulcerului gastric(5).

Colicile sugarilor

A fost realizat un studiu dublu-orb pe 68 de sugari cu vârsta între 2 şi 8 săptămâni, perfect sănătoşi dar care sufereau de colici, cărora li s-a administrat un ceai care s-a dovedit a fi mai eficace decât placebo. Acest ceai conţinea muşeţel, verbină, lemn dulce, marar şi melisă(6).
Organizaţia mondială a Sănătăţii recunoaşte folosirea medicinală a muşeţelului pentru tratarea dispepsiei, în special a spasmelor şi inflamaţiilor tubului digestiv, balonări, flatulenţă.
Au fost identificate unele substanţe din componenţa acestei plante (alfa-bisabolol, camazulen, apigenina, matricina) care au acţiune antiinflamatorie şi antispasmodică şi un efect preventiv şi curativ în ulcerele gastroduodenale(10).
Conform Rudolf Fritz Weiss, meic şi expert în fitoterapie, ceaiul de musetel este eficace în special în prevenirea ulcerelor, dar ca tratament adjuvant pot calma anumite simptome(11). Florile de muşeţel conţin aproximativ 10% mucilagii. Eceste substanţe emoliente sunt eliberate în infuzie şi calmează iritaţiile mucoaselor gastrice.

Utilizarea ceaiului de musetel pentru leziunile cutanate

Eczeme
Într-un studiu publicat în 1985, cercetătorii au comparat eficacitatea produselor ce conţin muşeţel pe 161 de pacienţi care sufereau de eczeme(12). Ei au constatat că preparatele cu musetel sunt la fel de eficace ca şi preparatele cu corticosteroizi folosite pentru a trata aceste afecţiuni.
Hemoroizi
Într-un studiu pe 120 de pacienţi ce sufereau de hemoroizi în stadiu avansat, s-a demonstrat că un preparat ce conţinea musetel a îmbunătăţit rezultatele tratamentului principal, comparativ cu vaselina(18).

Inflamaţii ale pielii şi mucoaselor

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte utilizarea musetelului în tratarea acestor afecţiuni. Au fost publicate mai multe studii pozitive care indică că musetelul permite o cicatrizare mai rapidă a rănilor cutanate decât produsle topice antiinflamatoare clasice (corticosteroizi)(3).

Alte utilizări ale ceaiului de musetel

Agitaţie şi insomnie nervoasă
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte folosirea musetelului pentru calmarea agitaţiei nervoase, chiar şi a insominei minore care o însoţeşte adesea. Dovada eficacităţii a fost demonstrată prin studii efectuate pe animale10. Efectele uşor calmante şi sedative ale acestei plante sunt datorate apigeginei.

Inflamaţii ale căilor respiratorii

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recunoscut folosirea medicinală a inhalaţiilor de vapori de musetel petru a trata inflamaţiile mucoaselor căilor respiratorii.
Precauţii
Ceaiul de musetel este contraindicat persoanelor sensibile sau alergice la plantele din familia Asteraceae (margareta, arnica, coada şoricelului, crizantema).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu