Filled Under: , , , , , , ,

Plante toxice si efectul lor asupra organismului

De cele mai multe ori intoxicatiile produse de plante sunt rezultatul unor erori, necunoasterii. Cele mai frecvente cazuri se intalnesc la copiii care culeg si consuma nesupravegheati diverse fructe in curte sau in natura. Bineinteles ca nici adultii, care ocazional culeg ciuperci, nu sunt scutiti de pericol, deoarece majoritatea acestora nici nu cunosc speciile de ciuperci. Intoxicatia poate fi produsa si daca cineva mesteca tulpina sau frunzele plantei, deoarece anumite substante toxice isi produc foarte repede efectul.
Cum isi produce efectul substanta otravitoare?
Exista plante la care si numai atingerea cauzeaza simptome de intoxicatie, deoarece toxina se reabsoarbe prin piele si mucoasa. Cele mai multe ciuperci, fructe sau alte plante otravitoare isi produc efectul numai daca planta respectiva este consumata. Gradul intoxicatiei depinde si de anotimp, locul recoltarii si perioada zilei. Toxina nu este prezenta in aceeasi concentratie in diferitele parti ale plantei. Nici oamenii nu reactioneaza la fel la intoxicatie: toxina letala pentru copii poate fi inofensiva pentru adulti.
Cum recunoastem intoxicatiile produse de planta?
  • Stare de voma, de rau, presiunea in abdomen sunt frecvente. Aceste simptome pot aparea imediat dupa consumarea plantei toxice sau dupa mai multe ore.
  • tulburari de vedere, ameteala
  • puls prea accelerat sau prea lent
  • cresterea sau scaderea semnificativa a temperaturii corporale
  • stop respirator, tulburari cardiace, senzatie de teama, dureri ale membrelor, paralizii
  • in cazuri grave inconstienta.
Tratamentul intoxicatiilor cu plante
Intoxicatiile produse de plante, numai in foarte putine cazuri pot fi tratate prin administrarea de antidot, si numai simptomele pot fi atenuate. De regula nici persoana in cauza nu se poate ajuta, cu exceptia primului ajutor. Este foarte important, daca exista chiar si cea mai mica suspiciune de intoxicatie, sa anuntati imediat salvarea. Provocati varsaturi (la adulti cu apa calda, la copii cu apa calduta cu zahar). Daca victima este inconstienta nu incercati sa faceti nimic. Pastrati voma, deoarece ajuta medicul la determinarea diagnosticului.
Tipuri de ciuperci otravitoare
Ciuperca alba (buretele viperei) este cea mai otravitoare specie de ciuperci din padure, consumul a 50 g de ciuperca poate cauza deces. Toxina ce isi produce rapid efectul este faloidina, iar amanitina este mai perfida. Ambele toxine se descompun in ficat, distrugand tesutul hepatic. Faloidina isi produce efectul in cateva ore de la consum, amanitina numai dupa 2-8 zile. Exact acest efect lent face periculos buretele pestrit (ameteste victima). De cele mai multe ori intoxicatia este constatata cand nu mai exista sanse de salvare. De asemenea si buretele panterei poate cauza intoxicatii letale.
Dupa buretele viperei urmatoarea specie otravitoare este Cortinarius orellanus (cortinara de munte). Aceasta contine toxina denumita orelanina, care isi produce efectul in rinichi. De circa 50 de ani s-a descoperit ca este periculoasa, cu ocazia unor intoxicatii in masa produse in Polonia. O alta specie, de asemenea toxica este zbarciogul gras, chiar si hulubita toxica poate fi confundata cu usurinta cu speciile comestibile de hulubita. In trecut, zbarciogul gras se comercializa ca specie comestibila si numai in 1967 s-a descoperit toxina, gyromitrina, care nu se distruge prin fierbere, fiind la fel de toxica ca toxina buretelui pestrit. Uscata, aceasta specie este inofensiva, deoarece toxina se evapora. O alta specie foarte toxica este Galerina marginata. Buretele porcesc contine o toxina foarte periculoasa, al carei continut nu este cunoscut in totalitate. Chiar si consumarea unei singure imbucaturi poate fi letala, daca cineva musca dintr-o ciuperca cruda. Fiarta sau prajita este totusi relativ inofensiva, insa de fiecare data cand este consumata, organismul produce antidotul, care intr-o cantitate mai mare poate fi de asemenea toxic. Produce simptome asemenatoare leucemiei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu