Filled Under: , , , , , , ,

Plante care ne scad glicemia

Dudul și afinul, pentru formele incipiente de diabet

În cazul formelor incipiente de diabet, fitoterapeutul Ovidiu Bojor recomandă în cartea sa „Ghidul plantelor medicinale şi aromatice de la A la Z“ remediile din afin şi cele din dud alb sau negru, care au acţiune hipoglicemiantă dovedită.

Prepară infuzia de afin din 1-2 linguriţe de frunze la o cană cu apă clocotită. Lasă lichidul acoperit pentru 15 minute, după care filtrează şi bea câte 2 căni pe zi, timp de o lună.

Beneficii în formele uşoare ale bolii aduce şi infuzia de dud (atât cel alb, cât şi cel negru) pe care o prepari dintr-o lingură de plantă la 250 ml de apă fierbinte. Lasă vasul acoperit 10-15 minute, după care strecoară infuzia şi bea câte 3 căni pe zi, timp de o lună şi jumătate.

Şi infuzia din următorul amestec de plante este la fel de eficientă: 40 g frunze de afin, 20 g frunze de dud, 10 g frunze de nuc, 10 g frunze de urzică, 20 g teci de fasole. Pune o lingură din acest amestec la o cană cu apă fierbinte. După ce s-a mai răcit, filtrează ceaiul şi bea câte 2-3 căni pe zi, timp de trei săptămâni.

Maceratul de brusture purifică sângele

Dintre tratamentele din natură, cele cu cicoare şi cu brusture sunt recunoscute pentru „capacitatea” lor de curăţare a sângelui, emilinarea toxinelor din organism şi normalizarea nivelului de zahăr din sânge. Prepari infuzia de cicoare din 2 linguriţe de rădăcină sfărâmată la o cană cu apă fierbinte.

Lasă cana acoperită 10 minute, după care filtrează şi bea câte 3 căni pe zi, înaintea meselor principale, timp de două luni. Infuzia de cicoare o mai poţi prepara şi astfel: 2 linguriţe din părţile aeriene ale plantei la o cană cu apă fierbinte.

Şi maceratul de brusture are efect hipoglicemiant. Îl prepari dintr-o linguriţă de rădăcini de brusture pe care o pui la macerat de seara până dimineaţa, într-un litru de apă. A doua zi încălzeşti maceratul, îl filtrezi şi bei câte 2 căni pe zi, pe care le consumi treptat. Urmează cura timp de 2 săptămâni, fă pauză 10 zile, după care o reiei.        

Alte remedii de ajutor din bucătărie

-    suc de cartofi (jumătate de pahar pe zi amestecat cu puţin suc de lămâie);

-    suc de castravete (o jumătate de pahar pe zi, timp de tei săptămâni) ;

-    combinaţie de sucuri: amestecă 300 ml suc de morcovi, 100 ml suc de ţelină, 120 ml suc de lăptuci şi 120 ml suc de pătrunjel. Bea câte un pahar din acest amestec în cursul zilei, în mai multe reprize;

-    suc de varză proaspătă (1-2 pahare pe zi, timp de două luni);

-    seminţe de dovleac (30 g de seminţe curăţate de coajă şi tăiate mărunt pe care le fierbi în jumătate de litru de apă, timp de 10 minute. Filtrează şi bea câte 2 căni pe zi, una dimineaţa pe stomacul gol şi una seara, cu 30 de minute înainte de culcare, timp de şase săptămâni);

-    tinctura din coajă de portocală (40 g de coajă de portocală măcinată pe care o pui la macerat pentru 15 zile în 10  ml de alcool de 75 de grade. Strecoară şi ia de trei ori pe zi câte 8-10 picturi de tinctură  în puţină apă). 
Remediile, pe lângă medicaţia orală

Remediile din plante pot fi utilizate sub formă de ceai (2-3 căni/zi), tincturi, capsule, în doze strict individualizate. Pe lângă medicamentele hipoglicemiante orale, persoanele care au un nivel ridicat de zahăr în sânge pot încerca: urzica (infuzie din 60 de grame de frunze la un litru de apă şi se beau câte două căni pe zi), salvia (infuzie dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă. Se recomandă câte două-trei căni de ceai pe zi), dar şi remediile din frunze de anghinare şi de cicoare, care reglează glicemia prin stimularea funcţiei de transformare a zaharurilor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu